Cikkek az egészségről - blog
A hajdina egyre több és több egészséges életmódot követő asztalára kerül eledelként. Régebben a szegényebb családok fogyasztottak hajdinát, mára már a növényi fehérjék királynőjeként tartják számon.
A hajdina egy a valódi kétszikűek csoportjába tartozó, Ázsiából származó növény. Közép- Európába a középkorban hódító mongol és török népek közvetítésével érkezett.
Érdekesség, hogy bár botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben gabonaféleként tartjuk számon. Ennek oka, hogy gúla alakú, lisztes magját a gabonafélékéhez hasonlóan hántolva vagy őrölve használják fel.
A hajdina nevének igenis sok köze van az Európában való meghonosodásához. A hajdina név a német heiden szóból ered, melynek jelentése istentelen, pogány. Nem véletlen, hogy bizonyos tájegységeinken a népnyelv pogánykaként, pogánybúzaként, de tatárkaként és szerecsenbúzaként is ismeri.
(A megadott százalékok az ajánlott napi bevitel százalékai.)
A hajdina szénhidrátban, fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban rendkívül gazdag. A Himalája mellől származó növény olyan esszenciális aminosavakat (metionin, lizin, arginin) is tartalmaz, melyeket a szervezet nem vagy csak nagyon kis mértékben képes előállítani. Az ásványi anyagok közül megemlíthetjük a kalciumot, magnéziumot és káliumot, ezekben a hajdina rendkívül gazdag. Nyomelemek közül vashoz, rézhez és cinkhez is hozzájuthatunk fogyasztásával.
A hajdina valódi vitaminbomba, értékes vitaminforrás: szinte mindegyik B- vitamint tartalmazza, emelletta C-, E-, és P-vitamin (rutin) is megtalálható benne. A rutin a C- vitamin kísérője, segíti annak felszívódását, védelmet nyújt számára az oxidáció ellen és erősíti a hajszálereket, főként a szív és érrendszer védelmében van nagy szerepe. A tapasztalatok és kutatások azt mutatják, hogy a rutin megnöveli a C- és az E- vitaminok antioxidáns hatását, ily módon pedig hatékony a gyulladások, a daganatok, sőt, az öregedés ellen is.
Érdekesség, hogy a hajdina vitaminok közül a legtöbbet B-vitaminból tartalmaz: 100 g-ban 7,02 mg található, ezt követi a B2- vitamin 0,425 mg-mal.
A hajdina előnye, hogy a lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént.
A pogányka magját nyersen, pörköve, egészben és liszt formájában is fogyaszthatod (lásd a hajdinalisztet). Helyettesítheted vele a hántolatlan rizst: Oroszországban, Németországban és Ausztriában teljesen megszokott, hogy köretként fogyasztják. Készíthetsz belőle fasírtot vagy akár salátát.
Mivel a hajdina kesernyés ízű, mindenképp ajánlott magas sikértartalmú lisztet keverni hozzá. A pogányka lisztjéből készíthetsz hajdinás palacsintát, süteményt vagy levest.
A FAO 2011. évi becslései szerint Magyarország a világ 19. legnagyobb hajdinatermesztő országa, és ez nagy eredmény figyelembe véve, hogy a növény Európában eredetileg nem is volt honos. Az adatok szerint 2011-ben Magyarországon 586 hektár földterületen termeltek ki 683 tonna hajdinát.
A hajdina népszerű, olcsó és nagyon egészséges. Nézz körbe a hajdina receptjeink között ide kattintva. Jó étvágyat, jó egészséget kívánunk hozzá!