TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Hajdina, gazdagodj olcsón!

2015.01.17 04:05

Hajdina használata

A hajdina egyre több és több egészséges életmódot követő asztalára kerül eledelként. Régebben a szegényebb családok fogyasztottak hajdinát, mára már a növényi fehérjék királynőjeként tartják számon.

És hogy miért? Cikkünkből megtudhatod!

Mi a hajdina?

A hajdina egy a valódi kétszikűek csoportjába tartozó, Ázsiából származó növény. Közép- Európába a középkorban hódító mongol és török népek közvetítésével érkezett.

Érdekesség, hogy bár botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben gabonaféleként tartjuk számon. Ennek oka, hogy gúla alakú, lisztes magját a gabonafélékéhez hasonlóan hántolva vagy őrölve használják fel.

Honnan a név?

A hajdina nevének igenis sok köze van az Európában való meghonosodásához. A hajdina név a német heiden szóból ered, melynek jelentése istentelen, pogány. Nem véletlen, hogy bizonyos tájegységeinken a népnyelv pogánykaként, pogánybúzaként, de tatárkaként és szerecsenbúzaként is ismeri.

Hajdina virág

 

Hajdina: óriási tápérték és vitaminbomba

A hajdina tápértéke (100 g)

 • kalória 343 (zsírokból származó kalória) (28)
 • zsírok 3g 5%
  telített zsírsavak 1g 4%
  transzzsírok
 • koleszterin 0 mg 0%
 • nátrium 1 mg 0%
 • szénhidrát 71 g 24%
  élelmi rostok 10 g 40%
  cukrok
 • protein 13 g 

A hajdina B- vitaminjai (100 g)

 • tiamin (B1- vitamin) 0,1 mg 7%
 • riboflavin (B2- vitamin) 0,4 mg 25%
 • niacin (B3- vitamin) 7 mg 35%
 • B6- vitamin 0,2 mg 10%
 • folsav (B9- vitamin) 30 mcg 8%
 • B12- vitamin 0 mcg 0%
 • pantoténsav (B5- vitamin) 1,2 mg 12%

(A megadott százalékok az ajánlott napi bevitel százalékai.)

A hajdina szénhidrátban, fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban rendkívül gazdag. A Himalája mellől származó növény olyan esszenciális aminosavakat (metionin, lizin, arginin) is tartalmaz, melyeket a szervezet nem vagy csak nagyon kis mértékben képes előállítani. Az ásványi anyagok közül megemlíthetjük a kalciumot, magnéziumot és káliumot, ezekben a hajdina rendkívül gazdag. Nyomelemek közül vashoz, rézhez és cinkhez is hozzájuthatunk fogyasztásával.

A hajdina valódi vitaminbomba, értékes vitaminforrás: szinte mindegyik B- vitamint tartalmazza, emelletta C-, E-, és P-vitamin (rutin) is megtalálható benne. A rutin a C- vitamin kísérője, segíti annak felszívódását, védelmet nyújt számára az oxidáció ellen és erősíti a hajszálereket, főként a szív és érrendszer védelmében van nagy szerepe. A tapasztalatok és kutatások azt mutatják, hogy a rutin megnöveli a C- és az E- vitaminok antioxidáns hatását, ily módon pedig hatékony a gyulladások, a daganatok, sőt, az öregedés ellen is.

Érdekesség, hogy a hajdina vitaminok közül a legtöbbet B-vitaminból tartalmaz: 100 g-ban 7,02 mg található, ezt követi a B2- vitamin 0,425 mg-mal. 

Hajdina

Mit csinálj a hajdinával?

A hajdina előnye, hogy a lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént.

A pogányka magját nyersen, pörköve, egészben és liszt formájában is fogyaszthatod (lásd a hajdinalisztet). Helyettesítheted vele a hántolatlan rizst: Oroszországban, Németországban és Ausztriában teljesen megszokott, hogy köretként fogyasztják. Készíthetsz belőle fasírtot vagy akár salátát.

Mivel a hajdina kesernyés ízű, mindenképp ajánlott magas sikértartalmú lisztet keverni hozzá. A pogányka lisztjéből készíthetsz hajdinás palacsintát, süteményt vagy levest.

Magyarország a 19. helyen

A FAO 2011. évi becslései szerint Magyarország a világ 19. legnagyobb hajdinatermesztő országa, és ez nagy eredmény figyelembe véve, hogy a növény Európában eredetileg nem is volt honos. Az adatok szerint 2011-ben Magyarországon 586 hektár földterületen termeltek ki 683 tonna hajdinát.

A hajdina népszerű, olcsó és nagyon egészséges. Nézz körbe a hajdina receptjeink között ide kattintva. Jó étvágyat, jó egészséget kívánunk hozzá!

Web Analytics