TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Erre biztosan nem gondoltál, amikor lúdtalpat láttál

2015.06.28 18:21

A talpad segíségért kiállt!Egy csámpás láb nem csak csúnya, hanem igen gyorsan tönkre is tudja tenni a lábadat. Tudd meg, hogy melyik 4 területen okozhat komoly problémát, ha a lábod nem megfelelően áll!

Csámpa az csámpa!

Az örökzöld Indul a bakterház című magyar vígjátékból mindenki jól ismeri "Csámpás Rozit"-t, a bakter mennyasszonyát. Sajnos nem hiába hívják csámpásnak, hiszen a járása miatt ez a gúnynév ragadt rá. 

Hogy ez milyen csúnya tud lenni? A film egy jelenete az egész összhangról árulkodik:

Lúdtalp

És bizony körülbelül ilyen látvány az, amikor egy szép női lábnak lúdtalpa van. 

A csámpaság kialakulása már általában gyerekkorban elkezdődik és 20-30 évesen már komoly panaszokat is okozhat. 

Az utcán nagyon gyakran látható, hogy akár csak egy dorkóban sétáló lány vagy akár alkalmi cipőt viselő srác befelé jár. Ő ezt nem tudja, de aki látja, annak rossz látnia. A tulajdonosa csak annyit vesz észre az egészből, hogy a cipője picit furcsábban kopik. 

A csámpaság nem csak esztétikai baki

Miért is baj, ha valakinek lúdtalpa van? Hát nem csak azért mert csúnya, hanem mert fájdalmas is. Sokan azt hiszik, hogy ez csak a talpat érinti, pedig ez a rendellenes tartás kihat egészen a gerincoszlopunkig is. 

Fontos tudni, hogy a talpunk megfelelő állapotban 3 ponton támaszkodik a talajon történő járáskor: hüvelykujj és kisujj mögötti ponton, illetve a sarkon. Ez a természetes. De ha valakinek a talpizomzata elgyengül, akkor az egész megsüllyed, amit el kell viselni a bokának. Ez a következő képen jól látható:

Bokasüllyedés

De nem csak a boka csúnya!

A kacsalábban nem az a legszörnyűbb, hogy csúnya és a bokának nem tesz jót, hanem az, hogy ez kihat a térdre, a csípőre és a derékra is. Ez jól látszik a jobb oldali képen:

bokasüllyedés további bajok forrása

Az ember vázszerkezete ideális módon lett megtervezve. Ha viszont már az alapoknál elcsúsznak a tartó szerkezetek (boka stabilitása), akkor ez ugyan úgy a fenti szinteken is jelentkezik, hogy megfelelően tudja hordozni a felsőtest terheit a láb.

Ha a boka rosszul áll, akkor ezt korrigálni kell a térdnél is. Ha viszont a térd ezt megteszi, akkor nyilvánvaló a csípő sem ideális helyzetben fogja tartani a ránehezedő súlyt is. Ha például egyik oldalon nagyobb a bokasüllyedés, akkor azon az oldalon jobban igénybe lesznek véve az izületek, ami gyorsabb kopáshoz és előbb utóbb fájdalomhoz fog vezetni.

Fontos, hogy ezt a deformítást nem intézhetjük el legyintéssel vagy egy esti lábmasszázzsal. Ha nincs kezelve, akkor igen fájdalmas élményt szerzünk magunknak!

Ha már kialakult, akkor két dolgot tehetünk:

  1. elkezdjük megfelelő módon tornáztatni a lábunkat
  2. miután elkezdtük a tornát, természetes étrendkiegészítővel segítjük a porc kopásának a helyreállítását

Hogy mi az az árulkodó jel, ami alapján könnyen észre veheted máson vagy magadon a lúdtalp jelenlétét, azt a következő cikkünkben olvashatod. 

Web Analytics