TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Ehető az anyatej?

2014.07.15 09:17

Ehető a tej?Egy szakmai konferencián hallottam egy neves szakértőtől, hogy a főldön nincs még egy élőlény, aki más emlős tejét enné, mint az ember. Szerinte, ha a bálna tejet ennek, akkor egy nagy barna folt lenne a vízben, bizonyos fiziológiai szükségletei során, mivel hasmenést kapna.  :)

Kinek van rá szüksége?

Egy szakmai konferencián hallottam, neves szakértőtől, hogy az emberen kívül nincs még egy élőlény a földön, aki más emlős tejét enné. Szerinte, ha a bálna tehéntejet enne, akkor egy nagy barna folt jelezné a vízben, bizonyos fiziológiai szükségletei okán, mivel hasmenést kapna.  :)

(Zárójelben jegyzem meg, pár hétnek bele kellett telnie, mire eszembe jutott, hogy azért a macska szereti a tejet - de természetes körülmények között tényleg nem fogyasztja.)

Ha jobban bele gondolunk, akkor a tej egy igen tökéletes táplálék - rossz hír - a kisbabák részére. A világon körülbelül 4300 emlősfaj él, s minden emlős teje olyan összetevőket tartalmaz, hogy a saját utódának tökéletes legyen. 

Szabad ennek ellenére tejet fogyasztani?

Tej, mint kálcium forrás

Egyre több tudományos publikáció bizonyítja, hogy NEM.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Főiskola nem ajánlja többé a tehéntejet az egyéves kor alatti gyermekeknek. Mik voltak az okok? A tejfogyasztóknál vasfelszívódási problémák léptek fel,  és allergiás reakció, bélgörcs, ekcéma tüneteit tapasztalták azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak tehéntejet.

Akkor a tej nem egészséges táplálék?

Évekig azt hallottuk, hogy a tej nélkülözhetetlen a tartós egészség szempontjából. Azt is írták, hogy túl sok zsiradékot, túl sok koleszterint, túl sok fehérjét fogyasztunk és általában nagyon kevés rostot. 
A tej - kalória szerint - 50% zsír (nagyrésze telített) és körülbelül 20% fehérje. Koleszterint is tartalmaz, de nem tartalmaz étkezési rostot.

A tejivás így elég nagy terhet róhat azokra, akiknek túlterhelt az anyagcsere rendszere.

A zsírszegény tej megoldás lehet? 

A zsírszegény tej tulajdonságai a teljes tejhez képest jobbak, de nem annyira, mint amilyennek tűnik. A zsírszegény tejben lévő 2% zsírt a tej súlya alapján számolják ki. Így, a súlya alapján, a tej 87% víz és 2% zsiradékból áll.

Fontos tudni, hogy a kalóriatartalom szempontjából viszont a zsírszegény tej 30%-ban zsíros ételnek számít. 

De a tej a kalciumtartalma miatt fontos!

Igaz, hogy a tejben sok kalcium található, de úgy gondoljuk, mérlegelnünk kell, hogy kalciumtartalmának előnyei miatt megéri-e? Lássuk!

  • a szívkoszorúér-betegség előfordulása az USA-ban sokkal gyakoribb, mint a tejet mellőző kultúrákban 
  • a csontritkulás előfordulási aránya is nagyobb ott, ahol a tejfogyasztás aránya magasabb. Ezt a betegséget csak igen ritkán tapasztalják a tejet nem fogyasztó országokban. Így a felmérések tanúsága szerint, nemhogy védelmet nyújtana a csontritkulás ellen, inkább elősegíti a csont vékonyodási folyamatait a tejfogyasztás. (Ennek oka, hogy a többletfehérje lebontása kioldhatja a kalciumot a csontszövetből.) 
  • minden állati eredetű tej úgy termelődik, hogy saját kicsinye növekedési mértékének feleljen meg. Az ember kicsinyei igen lassan fejlődnek, ezért az emberi tej összetétele ennek megfelelően alakul.  Az állatok teje a mai gyereknél észlelhető korai éréshez is hozzájárulhat.
  • az anyatejfogyasztás után a gyerekeknél igen sokszor fordul elő laktózintolerancia (az ilyen ember emésztőrendszere nem képes arra, hogy megfelelő módon megeméssze a tejcukrot), amelynek jelei a sok gáz, görcsök vagy akár a hasmenés. A világon az emberek 75%-ánál jelentkezik ez.
  • a tej az allergiák egyik legáltalánosabb oka. Több mint 100 antigén (az allergiák kiváltói) szabadulhat fel a tej normális emésztése során. Sok ember, aki hasonlókat tapasztal (asztma, reumaszerű ízületi gyulladás, szénanátha) fel kellene hagynia a tej és tejtermékek fogyasztásával
  • a tej a székrekedés egyik leggyakoribb oka 
  • gyakran tartalmazza antibiotikum, hormon, rovarölő és más vegyi anyagok maradványait, amelyeket a tehén táplálékához kevertek. (Egy takarmányüzemben dolgozó szomszédom megerősítette, hogy alapból kevernek antibiotikumot a takarmányba, hogy megelőzzék a betegségek elterjedését.

Vannak más természetes alternatívák a kálcium pótlására, mint például magvak, babfélék  vagy a zöldségzöldje.

Kimondható, hogy a felnőtteknek nincs is szükségük tejre? 

Bizonyos, hogy a legtöbb ember egész életén át jó egészségnek örvendhet anélkül, hogy egy csepp tejet is inna vagy tejtermékeket fogyasztana. 

Tudjuk, az állatkerteken kívül, egyetlen emlős sem issza meg más faj tejét, és ha már elválasztották, egyetlen emlős sem fogyaszt ismét tejet. Az ember lett az egyetlen kivétel.

Fontos megjegyezni, hogy minden teremtmény teje csak a saját utóda számára lehet egészséges táplálék!

Nem kell lemondani a tejről

Nagyon jó alternatívákat lehet találni, amik közül az egyiket most bemutatom. Az interneten keringő rengeteg recept közül én a kókusztejet próbáltam ki.

Web Analytics