Új jelszó kérése
Kategóriák
TOP termékek
Fizetési megoldás
Partnereink
Termék részletek


Dénes-Natura Vöröslencse 500g

A lencse az indiai konyha egyik fő étele, curryvel főételként, vagy köretként tálalják.
  • A lencse az indiai konyha egyik fő étele, curryvel főételként, vagy köretként tálalják.
515 Ft
Egységár: 1,03 Ft/g

A lencse az indiai konyha egyik fő étele, curryvel főételként, vagy köretként tálalják. 

  • A tápláló vöröslencse

    A lencse az indiai konyha egyik fő étele, curryvel főételként, vagy köretként tálalják. A felezett vörös változat az egész Közel-Keleten alapvető élelmiszer, gyakran rizzsel együtt fogyasztják. A száraz hüvelyesek közül egyedül a lencsét nem kell főzés előtt beáztatni.

    A vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld. lencsének. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.

    Nagy mennyiségű szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, ezért a vegetáriánus konyha egyik alapvető élelmiszere, az indiai konyha is nagyon kedveli. Magas a kálium-, foszfor és vastartalma, valamint sok B-vitamint is tartalmaz.

    A lencsefélék közül a legkönnyebben tudjuk emészteni, és próbálkozhat vele az is aki egyébként nem fogyaszt babféléket a gázképző tulajdonsága miatt. Különösen, ha a belőle készült ételt gazdagon fűszerezzük az emésztést elősegítő római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával.

    A jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését.

    Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.

    Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat.

    A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést.

    Tápláló tulajdonságait tekintve a lencse kiválthatja a kenyérféléket, gabonaféléket, és jelentős mértékben a húsféléket.

    A lencse, mint minden babféle kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez. Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól  felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk. Ez lehet paprika, paradicsom, friss zöld leveles zöldségek, télen kínai kel, rukkola, és más fagytűrő zöldségek. Megszórhatjuk a lencseétel tetejét tálalás előtt nagy csomó korianderzölddel, vagy petrezselyemzölddel.

    A lencse gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink.

    A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban. A szerotonin szintet növelhetjük a barnarizzsel, a legelérhetőbb triptofán forrással, és ugyanúgy a lencsével, illetve mindkettőt együtt tartalmazó ételekkel.

    Az isoflavon teljes mértékben megmarad a főzés után is!

    Vöröslencse pozitív tulajdonságai csokorba szedve

    • A vöröslencse gyorsabban megfő (kb. 15 perc, áztatni nem szükséges), könnyebben emészthető a többi hüvelyeshez képest, mert hántolással eltávolítják a héjrészét. Ennek köszönhetően a puffadási panaszok is megszűnnek, ill. enyhülnek.
    • A vöröslencse rosttartama igen magas: Ennek köszönhetően telít, azaz hosszú ideig nem éhezünk meg. Bár magas a szénhidráttartalma, a magas rosttartalma miatt mégis alacsony a GI-je, így előnyös diéta, elhízás, cukorbetegség esetén is.
    • A vöröslencsének kiemelkedő többek között a folsav-, a vas-, a magnézium-, kalcium- és a káliumtartalma. Ezen kívül triptofánt is tartalmaz, amely szervezetünkben szerotoninná alakul, javítva ezzel a közérzetünket.
    • A vöröslencse a többi hüvelyeshez hasonlóan kiváló fehérjeforrás is.

    A vöröslencs felhasználása

    • A hántolás miatt könnyen emészthető és gyorsan megfő.
    • Ideális krémlevesnek, főzeléknek, pástétomnak.

    A vöröslencse átlagos tápértéke 100g termékben

    • energia 1441 kJ (340 kcal)
    • fehérje 24,7 g 
    • szénhidrát 22 g 
    • zsír 1,1 g
    Dénes-Natura Vöröslencse kiszerelése: 500g/csomag

    Vöröslencse receptek

    Egyiptomi piros lencse leves

    • 1csésze piros lencse
    • 1-2 sárgarépa
    • 1 paradicsom
    • 1 hagyma
    • (1 burgonya)
    • 1/4 teáskanál római kömény


    A hozzávalókat felöntjük vízzel. Ha sűrű kásaszerű ételt szeretnénk, akkor a víz csak kétujjnyira fedje a lábos tartalmát. Ha hígabb levest szeretnénk, akkor több vizet adjunk hozzá már a főzés elején.
    Ha utólag öntjük fel, azaz hígítjuk a levest, az ízek is felhígulnak!
    Puhára főzzük 25-30 perc alatt, és mixerrel pürésítjük.



    Indiai dhal piros lencséből

    Dhalnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljesértékű tápláléka a védikus konyhának.

    • 1 csésze vörös lencse
    • 2 l víz
    • 1 evőkanál ghí vagy vaj
    • 2 db babérlevél
    • 1 teáskanál római kömény
    • 1 teáskanál kurkuma
    • 1 teáskanál őrölt koriander
    • 1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
    • 1 kis chili paprika
    • 3 paradicsom meghámozva apróra vágva (elhagyható)
    • 2 közepes sárgarépa, lereszelve
    • 2 evőkanál citromlé
    • 2 evőkanál korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje
    • 1 teáskanál só

    Vízben feltesszük a piros lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején hozzáadjuk a sárgarépát, és 30 percig főzzük.

    Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk és a leveshez öntjük. Már lefedve összeforraljuk, és néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, és az összevágott zöldet.

    Vöröslencsés bolognai spagetti

    Bolognai vöröslencsés spagetti

    Ez a bolognai bizony hús helyett vöröslencséből készült. Az íze és az állaga mégis fenomenális 

    Hogy miért? Mert a finom bolognai titka nem a hús, hanem a szósz. Ha bolognai szósz fűszerezése finom, akkor a bolognai spagettid is szuper finom lesz!

    Szerintem ez a bolognai szósz és a vöröslencse tökéletes párost alkot. Eddig mindenki imádta, remélem, Neked is az egyik kedvenc ételed lesz.

    Én durum spagettit választottam most, de tejes kiőrlésű vagy más alternatív gabonából készült spagettivel is összeillik ez a bolognai mártás.

    Vöröslencsés bolognai spagetti hozzávalók (4 adag)

    • 20 dkg vöröslencse
    • 1 db hámozottparadicsom-konzerv
    • 3 evőkanál sűrített paradicsom
    • 1 nagyobb sárgarépa
    • 1 db zellerszár
    • 1 db nagyobb vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 4 evőkanál olívaolaj
    • 1 evőkanál fűszerpaprika
    • 1,5 teáskanál szárított oregánó
    • 1 teáskanál szárított kakukkfű
    • 1 teáskanál szárított bazsalikom
    • só, bors
    • tészta: kb. 5-8 dkg/fő

    Vöröslencsés bolognai spagetti elkészítése

    • Először lereszeljük a hagymát és kevés zsiradékon elkezdjük dinsztelni.
    • Közben lereszeljük a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát is, majd hozzáadjuk a vöröshagymához.
    • Kicsit pároljuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk.
    • Megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáöntjük a vöröslencsét és rászórjuk a fűszereket is.
    • Nagyjából 2-szeres mennyiségű vízzel felöntjük a lencsét, és fedő alatt csaknem puhára főzzük.
    • Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és a paradicsompürét is.
    • A mártást fedő nélkül addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul és a szósz megfelelő sűrűségű nem lesz.
    • Ellenőrizzük a bolognai mártás ízét, ha még szükséges, fűszerezzük a zöld fűszerekkel.
    • A tésztát a csomagoláson található leírás alapján megfőzzük.
    • Tálaláskor először a bolognai mártást szedjük a tányérra, majd erre helyezzük a villával felcsavart tésztafészkeket. Friss bazsalikommal díszítjük.

    Tippek

    • A mártáshoz használhatunk pici kurkumát és római köményt is. Ezek a fűszerek segítik az emésztést. Használatukkal egy kis indiai ízvilágot csempészhetünk a konyhánkba.
    • Paradicsomszezonban friss paradicsommal (pl. 0,5 kg lucullus paradicsommal) is elkészíthetjük ezt a bolognait.
    • Ha diétánk engedi, pici parmezánnal megszórhatjuk a tésztát.

    Forrás: szilviizvilag.hu

    Egy falat India: Vöröslencsés paradicsomos Dhal fürjtojással

    Jönnek a hideg, vacogós napok, gyorsan valami egyszerűt és lélekmelegítőt a legjobb összeütni. 

    Én a lencsével sokáig nem voltam jó barátságban, különösen a hagyományos magyar lencsefőzelékkel, amíg fel nem fedeztem a puy-i lencsét és a vöröset. Mára mindketten az állandó alapanyagok közé kerültek a konyhámban. 

    A vöröslencsében azt imádom legjobban, hogy nem kell beáztatni = gyorsan megfő = nem kell előre tervezni. Rádásul finom! 

    Indiában dhal-nak neveznek mindent, ami lencséből, borsóból vagy babból készülő egytálétel. Elkészítése nagyon egyszerű, szinte állandó fűszere a kurkuma. Amikor ilyen keleti ízvilágú ételeket eszem gyakran elgondolkodom, hogyan tudnám alaposabban megismerni az indiai konyhát. Ha elmennék Indiába? Elég költséges módja a tanulásnak, ráadásul  a legtöbb helyen nem higiénikus az étkezés. Mire a jó helyeket felfedezném, egy hónapba is beletelne. Egy indiai szakácskönyv? Ez tűnik a legkézenfekvőbbnek, de kimarad a kóstolás élménye. Esetleg egy indiai főzőkurzus? Ez nagyon szimpatikus, már csak szét kell néznem a környékemen, van-e bárhol ilyen. Addig is itt egy falatnyi India, kóstolgassátok, remélem Nektek is tetszik!





    Hozzávalók:

    • 20 dkg vörös lencse
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • 1 db babérlevél
    • fél fej közepes vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 doboz konzerv, hámozott, kockázott paradicsom
    • 1 evőkanál sűrített paradicsom
    • 1 nagy marék friss zöld leveles spenót
    • fél kávéskanál őrölt római kömény
    • fél kávéskanál kurkuma
    • 4 db fürjtojás vagy tyúktojás

    a tálaláshoz néhány tortilla lap.

    A hagymát felaprítom, majd az olajon megfonnyasztom. Pár perc után hozzáreszelem a fokhagymát. Dinsztelem. Közben megmosom  hideg folyó víz alatt a lencsét. Kb fél liternyi vízzel és a babérlevéllel együtt hozzáadom a hagymához és fedő alatt puhára főzöm. Ha a víz időközben megfogyatkozik, pótolom. A spenótot megmosom, leszárazom. Ha a lencse megpuhul hozzáadom az összes többi hozzávalót (kivéve tojás!!!) . Lassú tűzön összefőzöm. Közben  a tojást egy lábosban keményre főzöm. (nálunk most éppen fürjtojás került bele, mert a nagyfiam imádja, de természetesen a tyúktojás is tökéletesen megfelel). A lencsét megkóstolom, majd ízlés szerint még estleg sózom, borsozom. Tálalásnál a dhal tetejére helyezem a kemény tojásokat, és pirított tortillával tálalom.

    A tortilla lapokat egy nagy méretű süőpapírra helyezem, alját és tetejét vékonyan megkenem olajjal. Ráteszek egy másikat, azt is olajozom, majd jön a következő. A végén ráhajtom a sütőpapírt, becsomagolom és forró sütőben pár perc alatt megpirítom. Nem baj, ha a papír nem fedi mindenhol, mert ott fog a legjobban megpirulni.

  • Tömeg
    500 g/db
Webáruház készítés
Web Analytics