Cikkek az egészségről - blog

D-vitaminok közti különbség

2014.09.06 02:08

D-vitamin hatásaiTudjuk, hogy a D-vitamin feltétlenül szükséges a sejtek egészségének fenntartásához, a csontok védelméhez, az immunrendszer egészségének megőrzésében és a gyulladásos betegségek elkerülésében. Fontos lehet, hogy kapszulában is szedjem?

Jó a kapszulás napfényvitamin?

Emlékszem, hogy amikor először találkoztam a D-vitaminnal, eléggé meglepődtem, hogy ezt miért kellene szedni, hisz' bárki kimegy a napra és máris "megkapja". 

D-vitamin a napfényből

Aztán, amikor egésznap egy irodában dolgoztam, ahol elég kevés napfény ért, és olyan későn értem haza, hogy a napnak már kevés ereje volt, hogy bármit is tegyen a vitaminpótlásért, be kellett látnom, igenis van jogosultsága annak, hogy pótoljam, ami természetes lenne, de nem jutok hozzá.

A D-vitamin is elengedhetetlen a szervezet egészséges működése szempontjából

Ez a vitamin szükséges a csontok egészségéhez, hiánya egyes betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik, mint például a vastagbél- és prosztatarák vagy más autoimmunbetegségek bizonyos fajtái.

Vannak, akik saját maguk határozzák el, hogy fogyasztják a D-vitamint és vannak, akiknek az orvosok írják fel.

Sokan azonban zavarba jönnek, ha a D jelzés mellett számok is feltűnnek, nem tudják, hogy mi a különbség a D1-, D2-, D3-vitaminok között.

A D-vitamin Tanács megállapította, hogy a D-vitaminok elnevezései zavaróak és félrevezetőek lehetnek.

A természetben előforduló D-vitamin, a kolekalciferol, D3-vitamin néven ismert. Ha egy táplálékkiegészítőn csak a D-vitamin kifejezés szerepel, akkor valószínűleg erről a D3-vitaminról van szó.

Ez egy zsírban oldódó vitamin, vagyis akkor szívódik fel jól, ha fogyasztásakor megfelelő mennyiségű zsír is kerül a szervezetbe.

A D3-vitamin biológiailag még inaktív, szerkezetének meg kell változnia, hogy aktivizálódhasson. Szervezetünk ezt a speciális vegyületet egy többlépcsős folyamat során alakítja át.

Az első változás a májban következik be, ahol a D3-vitamin calcidiollá (25-hidroxi-D) alakul át. A második változás a vesében következik be, itt a calcidiolból calcitriol lesz (1,25-hidroxi-D). A calcitriol egy erős szteroid hormon, a D-vitamin aktív formája.

Ismerünk még D2-vitamint is, ami az ergocalciferol. Ez nem található meg az emberi szervezetben, viszont alakítható belőle calcitriol. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a D3-vitamin sokkal hatásosabb, mint a D2-vitamin.

Milyen formában érdemes a D-vitamint szedni?

Bár a D-vitaminok különböző kinézetűek, mégis úgy gondolják, hogy azonos hatással vannak a szervezetre. A D2-vitamin és a D3-vitamin ugyanazokká az aktív formákka alakulnak át. Azonban azt fontos tudni, hogy a D3-vitamin háromszor aktívabb a D2-vitaminnál. A D-vitamin legjobb forrása a napfény, de ha ehhez nem jutunk hozzá, érdemes kiegészítők vagy táplálék formájában bevinni ezt az anyagot. 

D-vitamin

Sokan azt hiszik, ha reggel bekapják a bogyót, le is tudták a vitamin bevitelét. Egy clevlandi klinika kutatása azt igazolta, hogy nagyon sok ember a vacsora alatt viszi be a legnagyobb menniységű ételt a nap folyamán, így a főétkezés alatt elfogyasztott D-vitamin akár 50%-al is jobban haszonsulhat. 

A következő ételek tartalmaznak nagy mennyiségű D-vitamint

  • hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, csuka, compó, pisztráng, lazac és angolna
  • csak növényi forrásai a gombák (főként a vargánya) és a kakaóbab
  • emelett állati eredetű termékekben is jelentős mennyiség található: tojássárgája, tej, vaj - de ezekből a háztáji beszerzést részesítsük előnyben!

Csokorba szedve a D-vitaminok előnyei a következőek

  • segít a csontok egészségének megőrzésében
  • kalcium felszívódását segíti a bélben
  • a vér megfelelő kalcium és foszfor szintjének fenntartásához hozzájárul
  • a test megfelelő D-vitamin szintje csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
  • segít a normális testsúly megőrzésében
Web Analytics