TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Billenő pont - ahonnan nincs visszaút

2015.06.01 10:02

Billenő pontAhogy a történelemben, az emberi egészségben is elkövetkezhet egy úgynevezett billenési pont, ahonnan már nincs visszaút, az életút gyorsan befejeződik. Nem jó, ha a Húsvét szigetek tragédiája megismétlődik bárki életében. Pedig elég 5 apró dolgon változtatni, hogy elkerüljük a katasztrófát. Olvass tovább!

Húsvét szigetek katasztrófája

A billenési pont az, amelyen túllépve a rendszer hirtelen, és kedvezőtlenül - megváltozik. Váratlanul, szinte előzmények nélkül és észrevétlenül bukkan elő.

Az egyik legismertebb eset a Húsvét-szigetek története.

Húsvét szigetek

A legendás törzsfőnök, Hotu Matua, másfél évezreddel ezelőtt, hosszú tengeri út után ért partot a Paradicsominak tűnő Húsvét-szigeteken. Az óceán vándorai letelepedtek a hatalmas pálmákkal borított szigeten, és hamarosan benépesítették azt. A 11 elkülönülő térséget birtokló, saját főnök által vezetett, és egymással is vetélkedő kis közösségek élték hétköznapi életüket: az erdők pálmáit kivágták, a sziget eredeti élővilágát megtizedelték. Mindenkit csodálatra késztető óriási kőalkotásokat - köztük a legnagyobbat, az El Gigante névre keresztelt csaknem húsz méter magas és 270 tonnát nyomó szobrot - hoztak létre, amelyekkel isteneik jóindulatát, és támogatását szerették volna elnyerni. A betelepülést követő ezer esztendő alatt a sziget lakossága néhány tucatról, mintegy tízezer főre emelkedett.

A népesség sűrűsége folyamatosan nőtt, fa viszont gyakorlatilag nem maradt a szigeten. Az erdők megfogyatkozásával felerősödött a talaj eróziója, ami a terméshozamokat csökkentette. Nem maradt alapanyag sem az újabb csónakok készítéséhez. Így abbamaradt a halászat is. Végül már az ételek készítéséhez sem maradt elegendő fa - fűvel tüzeltek. Amikor azután a lakosság száma túllépte a 15 ezer főt, hirtelen - gyakorlatilag egyetlen nemzedék élete alatt - beköszöntött az éhínség, a társadalmi felfordulások és a kultúra szétesésének a korszaka.

"A társadalmat gyilkos háborúk, és kannibalizmus okozta tömeghalál rombolta szét. Katonák vették át a hatalmat, hatalmas mennyiségben gyártott lándzsahegyek borították a tájat, a győztesek megették, vagy rabszolgává tették a veszteseket, az ellenséges törzsek ledöntötték egymás szobrait, s az emberek önvédelemből barlangokba húzódtak. Az egykor buja szigeten a világ egyik legjelesebb társadalmának földje olyanná korcsosult, amilyennek a Húsvét-szigeteket ma ismerjük: kopár, füves, ledöntött szobrokkal tarkított, a korábbi népességének csupán harmadát eltartó prérivé"

Múlt héten egy orvossal utaztam, aki pontosan erről beszélt, csak az egészség oldaláról.

A testünk hihetetlenül nagy igénybevételt el tud viselni. Évekig ki lehet használni (kevés alvás, elégtelen táplálkozás), a rendszer átcsoportosítja a tartalékait.

DE azt mondta, hogy van egy pont, ahonnan már NINCS visszaút. Ha a test már nem bír semmilyen használható anyagot mozgósítani, onnantól igen gyors leépülés tapasztalható.

Ne billenj át!

5 egyszerű szokás, hogy elkerüld a katasztrófát

Ezért, amit ma meg tehetsz, hogy:

  • eleget pihensz
  • nem az olcsó és kétes minőségű termékek között válogatsz a boltban
  • iszol eleget
  • mozogsz és
  • annyit nevetsz, amennyit csak tudsz!

Azt hiszem ezek közül egyet sem nehéz naponta megtenni. Ne engedd, hogy a kényelem legyőzzön!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! Másold ki a linket és küld el a e-mailben vagy oszd meg a Facebookon!

https://www.joegeszseget.hu/billeno-pont-ahonnan-az-egeszseg-elveszett

Web Analytics