TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Azok az életfontosságú vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok! - Radnai Lászlóné

2014.09.20 10:24

Éltető vitaminok és ásványi anyagokTáplálkozol vagy csak eszel? A szervezete azokkal az anyagokkal tud dolgozni, amelyeket megeszel, ezért érdemes tudni, hogy 1. mire van szüksége a szervezetednek, 2. milyen anyag mire van hatással. Összefoglaltuk a legfontosabb tápanyagokat, hogy ez ne okozzon ezek után gondot!

A nélkülözhetetlen tápelemek

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok nélkül a szervezetünk és egyes szerveink egészséges működése elképzelhetetlen lenne. Érdekes, hogy a köznyelvben eszünk, de talán jobb szó lenne rá a táplál-kozás, mivel ez egy tudatosabb tevékenységet takar. 

Alapvető betegségeink többsége a tápanyagok hiányából fakad vagy éppen a megbomlott egyensúlyuk aránya miatt alakulnak ki, ezért pótlásuk elengedhetetlen. 

Természetes forrás

Nem elég azonban csak egy-egy vitaminnal ásványi anyaggal vagy nyomelemmel jól ellátni szervezetünket, mert felszívódásuk és élettani hatásuk kifejtése más vitaminokkal, ásványi anyagokkal is kapcsolatban áll.

Ez a szinergia, ami azt jelenti, hogy egyúttal más vitaminokra is szükség van a teljes hatás kifejtéséhez.

Az egészség útja tehát egyszerű, az immunrendszerünk általános felerősítésével sokkal jobban ellenállhatunk a szervezetünkbe került kórokozóknak.

Mivel a leghatékonyabb "védekezés" a megelőzés, ennek érdekében el kell ellátnunk szervezetünket rendszeresen ezekkel az életfontos tápelemekkel.

Vitaminok forrásai és társulásai

A-vitamin

Forrásai: pitypang, sárgarépa, paraj, petrezselyem, búzacsíra, virágpor, cékla, metélőhagyma, zsázsa, káposzta, tök, sárgadinnye, sárgabarack, őszibarack, saláta, paprika, mandarin.

Az állati eredetű A-vitamint, a retinolt az állatok mája nagy mennyiségben tartalmazza, de különböző mérgekkel együtt (hisz a máj a méregtelenítés szerve) ezért fogyasztásuk kevésbé ajánlott.

Szükséges társulásai: C-, E-, D-, és B-vitamin.

A C-vitamint védi az oxidációtól, a csontképzésben a D-vitaminnal együtt hat, B-vitaminnal együtt elősegíti a szövetképzést, sebgyógyulást. Részt vesz a kalcium-, a foszfor és a cink anyagcserében.

B1-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, továbbá a fehér bab, mogyoró, gesztenye, dió, szója, búzacsíra és búzacsíra olaj, virágpor.

Szükséges társulásai: szinergikusan egymás hatását fokozzák a B-vitamin csoport tagjaival, különösen a B2-, B3- és B9- vitaminnal. Mangán jelenlétére is szükség van, hogy a B1 vitamin beépüljön az anyagcsere folyamatokba.

B2-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, búzacsíra, étkezési élesztő, roquefort sajt, mandula, nyers tej, teljes biogabonák, teljes élesztős kenyér, gombák, szója, gesztenye.

Szükséges társulásai: Beépüléséhez a B-vitamin csoport többi tagjára, különösen B1- és B6-vitaminra, valamint foszforra van szükség, melyek hatását erősítik.

B3-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó búza, teljes élesztős kenyér, mandula (naponta 8 szem) aszalt sárgabarack.

Szükséges társulásai: A B1-, B2-, és B6- vitaminok esszenciális aminosavakban (szója) gazdag étrend kíséretében segítik a B3-vitamin szintézisét.A teljes gabonamagvak, hüvelyesek együttes fogyasztása az aminosavak teljes értékű bevitelét jelenti. A foszfornak is fontos szerepe van a B3-vitamin felépülésében.

B4-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, teljes bio gabonák.

Szükséges társulásai: Együtthatás a B-vitamin csoport többi tagjával, valamint vassal és rézzel.

B5-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, gombafélék, földimogyoró, lencse, feles borsó, szója, bab, dió, teljes gabonafélék, méhpempő virágpor, búzacsíra.

Szükséges társulásai: A-vitamin a bőr- és szövetek újraképződésében, valamint B6-, B8-, B9 és B12 vitaminok. C-vitamin a fertőzések és stressz leküzdésében.

Virágpor

B6-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, szőlő, mandula, cseresznye, szója, teljes gabona, káposzta, paraj.

Szükséges társulásai: B2- és B5-vitamin, F-vitamin , magnézium és cink valamint esszenciális aminosav.

B7-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, étkezési élesztő, teljes gabona, burgonya, paraj, tej, szója, virágpor, propolisz.

Szükséges társulásai: a vérszegénység kezelésében a réz és a vas nyomelemekkel együtt hat.

B8-vitamin

Forrásai: élesztő, tej, földimogyoró, száraz borsó, gombafélék, teljes gabonafélék, banán, lencse, káposzta.

Szükséges társulásai: az A-vitamin és a B-vitamin csoport tagjai, különösen B2-, B3-, B5- és B6 vitaminok.

B9-vitamin

Forrásai: nyers bioparaj, élesztő, csírázó magvak, nyersen fogyasztott zöldségfélék, teljes gabonafélék, hüvelyesek.

Szükséges társulásai: a B-vitamin csoport tagjai, különösen a B5-vitamin (az őszülést gátolja) valamint a B12-vitamin. Vassal és rézzel együtt a vérképzés zavaraiban hatásos.

B10-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, mogyoró, teljes biogabonák, földimogyoró, búzacsíra, virágpor.

Szükséges társulásai: a B10-vitamin az összes többi B-vitaminhoz kapcsolódik, jelenléte elengedhetetlen a többi tevékenységéhez, hatásához.

B11-vitamin

Forrásai: élesztő, tejtermékek, csírázó gabona

Szükséges társulásai: erre vonatkozó utalás nem található.

B12-vitamin

Forrásai: tejtermékek (tejszín) élesztő, soju, miso, tempeh (szójakészítmények), csíráztatott gabona.

Szükséges társulásai: az összes többi B-vitamin, különöse a folsav, a B9-vitamin, vele együtt hat a vérképre. A vas és a réz hatásfokozóan együtt hat a B12-vitaminnal és a folsavval a vörösvérsejtképzésben.

B15-vitamin

Forrásai: sárgabarack mag (max.napi 8 szem), barna rizs, teljes biogabonák, csírázó gabonafélék, élesztő, búzacsíra.

Szükséges társulásai: a B-vitamin csoport tagjai, valamint az A- és E-vitamin.

C-vitamin

Forrásai: fekete ribiszke, petrezselyem, káposzta, minden friss gyümölcs, főként bogyófélék (málna, csipkebogyó), citrusfélék (citrom, grapefruit, mandarin), a legtöbb friss zöldség és főzelékféle
teljes biogabonák.

Szükséges társulásai: szinte minden más vitaminnal szinergikusan együtt hat. Az A- és E-vitaminnal az anyagcsere folyamatokban vesz részt.

C-vitamin pótlása

A legtöbb nyomelem csak elegendő mennyiségű C-vitamin jelen léte esetén képes feladatának eleget tenni.

Innen folytatjuk!

Web Analytics