TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Radnai Ilike - Az első kenyerem

2014.08.18 19:09

Első kenyeremArra gondoltam, hogy elküldöm neked az első kenyerem receptjét. Ez annyira egyszerű, hogy mindenkinek sikerül. Maga a recept zseniális, merthogy nem tőlem lett finom és szép, az 1000%. Hiszen egyáltalán semmit sem tudtam a kenyérsütésről.

Arra gondoltam, hogy elküldöm neked az első kenyerem receptjét. Ez annyira egyszerű, hogy mindenkinek sikerülhet. Maga a recept zseniális, merthogy nem tőlem lett finom és szép, az 1000%. Hiszen egyáltalán semmit sem tudtam a kenyérsütésről.

Első kenyerem hozzávalói

  • 50 dkg rozsliszt
  • 25 dkg búza finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 800 ml langyos víz
  • 2 teáskanál

Ez a recept, talán tettem még hozzá kevés fűszert, őrölt köménymagot, szerecsendiót, de ez nem váltóztat a lényegen. Öntsd össze a liszteket egy nagy tálban, a sót még ne add hozzá.

Futtasd fel az élesztőt kb. egy deci langyos vízben egy kávéskanál mézzel, vagy cukorral és 2-3 evőkanálnyi lisztkeverékkel kb. 5-10 perc alatt.

Ha porélesztőt használsz, nem kell felfuttatni, csak belekeverni a lisztbe.

Keverd össze a sót a liszttel, a felfuttatott élesztővel és a maradék vízzel kézzel, vagy robotgéppel annyira, hogy a liszt jól elkeveredjen a folyadékkal. Letakarva hagyd huzatmentes helyen 10-12 órát pihenni, de lehet több is. Én a sütőbe szoktam tenni, ott tuti huzatmentes és nincs útban sem!

Másnap jöhet a sütés, a sütőt melegítsd fel 250 fokra, és az edényt is felforrósíthatod amiben majd sütni fogod. Ez lehet kerámia, vagy tűzálló üvegtál, a lényeg hogy jól le lehessen takarni. Ha nincs akkora edény, hogy az egész tészta belefér, süthetsz több kisebb cipót is. Ilyenkor egy nagyobb tepsivel, vagy szilikon sütőlappal tudod letakarni.

Borítsd ki a tésztát egy jól meglisztezett deszkára, kicsit a kezeddel lapogasd szét, majd hajtsd háromba balról jobbra, jobbról balra, majd ismét háromba, fentről le, lentről fel. Takard le egy konyhakendővel és pihentesd kb 30 percet, amíg a sütő bemelegszik.

Majd tedd a kenyeret a hajtogatott felével lefele a sütőedénybe, süsd 50 percig lefedve, ha több kisebb cipó van valószínű kevesebb is elég, majd fedő nélkül süsd szép pirosra.

Első kenyerem

Második kenyerem

A későbbiekben már csak érzésből csináltam, mindig váltóztattam valamit, volt hogy előnyére, volt hogy kárára, de olyan finom mint az első kettő már egyik sem lett.

Jó étvágyat!
Radnai Lászlóné - Ilike

Web Analytics