TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Az ayurvédikus konyha titkai

2019.01.20 09:34

" az embernek három dolog a legnehezebb az életben:

hinni abban amit nem ismer,

bízni abban, amitől fél,

megbocsátani azt, amit nem ért"

Az Ayurvéda történelme

Az ősi védikus tudás Krisztus előtt több ezer évre vezethető vissza, ugyanis India civilizációja akkor élte fénykorát. Abban az időben a kor tudósai már szinte
minden tudtak a világról és annak titkairól, a tudományokról, művészetekről, a civilizáció örökös körforgásáról és összefüggéseiről. Ezeket a tanokat foglalják
magukba a szent könyvek, melyeket Védáknak hívnak.

Generációkon keresztül adták át ezt a tudást úgy, hogy a tanokon nem változtattak, ennek köszönhetően maradhattak fent eredeti valójukban a mai világ számára.

A Védák révén maradhatott fent az ayurvéda tudománya is, mely India egyik klasszikus orvostudományának számít. Ez egy olyan rendszer, mely teljes gyógyítást biztosít a testi, lelki és szellemi állapot javítása révén.

Azt is lehet mondani, hogy ez egy különleges életviteli program. Alkalmazása nem csak a betegségek
megelőzésére szolgál, hanem sok más terápiában is egyre elterjedtebb.

Fűszerek:

Bazsalikom-fanyar illatú, pikáns ízű. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával érvényesül . A népi gyógyászat elsősorban étvágyserkentőként, a felfúvódás kezelésére, köhögéscsillapítóként, természetes vízhajtóként, vérnyomás csökkentőként alkalmazza.

Szójapástétom

Hozzávalók:
1 csésze főtt szójabab 
1/2 teáskanál só 
1/4 csésze felkockázott hagyma 
1 csokor zellerzöldje 
1/2 teáskanál bazsalikom 
1/2 teáskanál oregano 
1/8 teáskanál fokhagyma granulátum 
4 evőkanál paradicsomsűrítmény

Elkészítés
Egy kevés vízben pároljuk meg a hagymát, és a zellert, majd tegyük turmixba, és az összes többi hozzávalóval turmixoljuk simára.

 

 

Az ősi dosa elmélet

Az ayurvéda alapjául szolgáló átfogó elvek a dosák, melyek kulcsai a pontos megértésnek, ugyanis a dosák irányítanak minden testi-lelki folyamatot.

3 energetikai alapelv, azaz dosa létezik, ezek a Váta, Pitta és Kapha, melyek dinamikus egyensúly alkotnak és kölcsönösen függnek egymástól. Működésüket
össze kell hangolni ahhoz, hogy egyensúlyban tudjanak működni így fenntartva a testi-lelki kiegyensúlyozottságot.

Befolyásuk van a testben a keringésre,
a kiválasztásra és az emésztésre is. A dosák egyensúlya például függ a mértékletes étkezéstől is, nem szabad sem túl sokat, sem túl keveset enni, ugyanis a kialakult
harmónia megbomlik és megzavarodik a dosák működése.

A három dosa nagyon fontos funkciót tölt be a teljes szervezet működésének
szabályozásában, ugyanis ezernyi különböző működést irányít.

A váta uralja a mozgást, a pitta az anyagcserét és a kapha a szerkezetért felelős.

Fűszerek:

Oregánó-Szurokfű

Antibakteriális,köhögéscsillapító,gyulladáscsökkentő gyógyhatása van. Frissen leszedett leveleit salátákhoz adják. Egyes levesek, főzelékek, töltelékek, pástétomok, mártások és halételek ízesítésére használják. A görög saláta jellegzetes ízét, illatát is az oregánó adja. Kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez is. Erősen aromás, kellemes illatú, kesernyés ízű. Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-) mártások ízesítésére.

 

 

Az ayurvédikus dietoterápia
Az egészséges táplálkozás fontossága, megelőzés

Korunk fontos és sokat emlegetett témaköre az egészséges életmód és az azt
erőteljesen befolyásoló, megfelelően megválasztott étrend.

Nagyon értékes dolog a jó egészség. Az emberek többsége nyilvánvalónak veszi, hogy egészséges és nem törődik eleget magával, az egészséges étrenddel, és
annak értékét sem érzékeli mindaddig, míg meg nem betegszik.

Pedig az emberi szervezet gyakran, különböző módon jelzi felénk, hogy valami baj van. 
Ilyen tünetek lehetnek többek között az allergia, a migrén, az emésztési zavarok, a kimerültség, az elhízás, az asztma, a reumatikus ízületi gyulladás, bőrpanaszok,
fájdalmak, stb.

Ha immunrendszerünk a megfelelő tápanyaghoz jut hozzá,- amely tartalmazza a szükséges vitaminokat, a kívánt folyadékbevitelt, megfelelő az elfogyasztott táplálék minősége és előállításának módja, - akkor fokozódik a
szervezet aktivitása.

Így ellenállóbb lesz a különböző fertőzésekkel, betegségekkel
vagy akár bármelyik végzetes kórral szemben.

Fűszerek:

Kardamom

A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. A gyömbérfélék családjába tartozik. Kapható őrölt formában, illetve néha látni a tokból kibontott magok formájában árusított kardamomot is, de a legjobb, ha az egyben maradt terméseket választjuk, így nem veszítik el a magok az aromájukat. Észak-Indiában szószok fűszere, a curry fűszerkeverék egyik összetevője. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges , új ételt kapunk.

Segíti a gázképződés és a puffadás elleni küzdelmet, megelőzi az ezekkel összefüggő hasi görcsöket is. Emellett az epetermelődést is serkenti, így a zsírok megemésztésére is jó hatással van.

Számos emésztési zavarra jelenthet megoldást, így a székrekedésre, a túlzott savképződésre és a gyomorégésre, valamint akkor is érdemes fogyasztani, ha fertőzés támadta meg a gyomrunkat. A kardamommagokat elrágcsálhatjuk nyersen evés után, de az étkezések után fogyasztott kardamomtea is jótékony hatású.

Antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag, ez pedig nemcsak a sejtjeinket óvja, védei, de méregtelenítő hatású is egyben. A kardamomban található mangán például fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését.

Web Analytics