TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Amikor a fogínyvérzés nem létezik!

2013.11.10 11:03

Fogínyvérzés egészséges ember esetében jó szájhygiéne mellett nem létezhet. Első lépésben a fogmosás helyessége, időtartama számít nagyon fontos szempontnak! Már egészen kisgyermekkorban meg kell ismertetni a gyermekkel a fogkefét , a fogmosást, a fogmosás helyes technikáját:

Fogínyvérzés egészséges ember esetében jó szájhygiéne mellett nem létezhet.

Első lépésben a fogmosás helyessége, időtartama számít nagyon fontos szempontnak!

Már egészen kisgyermekkorban meg kell ismertetni a gyermekkel a fogkefét , a fogmosást, a fogmosás helyes technikáját:

  • vizszintes
  • függőleges
  • jobbra körkörös
  • balra körkörös
  • nyelv felőli
  • szájpadfelőli

fogkefe mozgatását.

A nyelv tisztításáról sem szabad megfeledkezni, hiszen ott telepszik meg a lepedék egy része.

Az ínyvérzés a kellő fogmosás hiányát jelenti abban az esetben, ha nem szájüregi vagy belgyógyászati, hematológiai kórkép áll a háttérben.

Általában az ínyvérzéssel jelentkező betegek panaszának banális oka van. Gondolok itt olyanra, hogy valamilyen keményebb ételt ehetett, (kolbászféle, kenyérhéj stb).

Az ínye ilyenkor megnyomódva fájdalmas, lüktető érzés érez ad, bevöröseödik, ha megmossa "véreset köp".

Ettől  általában az emberek megijednek. Később ismét megpróbál fogat mosni, az eset ismétlődik, ezért úgy gondolja, a fogmosástól vérzik az ínye. Így inkább nem mossa, amitől egy idő után egyre fájdalmasabb lesz az evés is, az ínye egyre lüktetőbb. Rendszerint még valamelyik fogára is gyanakszik, hogy az fájhat. Ekkor jelentkezik a fogászati rendelőben, ahol elmondja a panaszát. A fogorvos megkéri nyissa ki a száját. Nem kellemes látvány ami a fogorvos elé tárul!

Vörös duzzadt íny, lepedékes fogak.

llyenkor a rendelőben letisztítjuk a lepedéket  Felvilágosítjuk a beteget a helyes szájápolásról, a 3 havonkénti fogkefe cseréről. Gyógynövényes cserszömörcés szájöblítést javaslunk. Rendszeres fogmosás, szájápolás után körülbelül 2 hét alatt rendeződni szokott a probléma.

Ínyvérzés kialakul még azoknál az embereknél is akik nem, vagy csak néha mosnak fogat. Őket is felvilágosítjuk a helyes szájápolásról. Minden esetben a betegeket kontroll vizsgálatra visszahívjuk, konzultálunk.

Fontos a jó szájápolás, mert a nem kellően tisztán tartott fog, száj nem csak kellemetlen leheletet ad, de a fogak elvesztését is maga után vonhatja.

Ne feledjük, a jó megjelenéshez a gondosan ápolt száj, fogazat is hozzátartozik!

Dr. Fülöp Júlia - fogszakorvos

Web Analytics