TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

A tompa fejfájás okairól

2015.07.30 12:34

A tompa fejfájás okaiA legtöbben már éreztünk tompa fejfájást a tarkónk körül, ami nehezen akart elmúlni. Hogy mi állhat e mögött, cikkünkből megtudhatod.

Rengeteg különféle fejfájás létezik. Kevesen vagyunk, akik ne tudnák milyen mikor délután kezdődik a fejfájás a tarkó tájékán egy tompa nyomással és lassan erősödik fel addig, hogy estére már határozottan és kellemetlenül hullámzik a legkisebb mozgatásra is, és másnap reggelre múlik csak el jó esetben. Ez nyáron és melegben egyre gyakrabban jelentkezik.

Tompa fejfájás

Mi lehet az oka?

Ennek az oka majdnem minden esetben a test elektrolit háztartásának felborulása, vagyis a sóhiány. A sók közül is legtöbbször a kálium hiánya váltja ki és a nők esetében kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Nem praktikus sóhiányra fájdalomcsillapítót beszedni. Néha egyetlen mokkáskanál konyhasó is megoldja a helyzetet, de napi 2-3 tasak speciális összeállított italpor, ami bővelkedik ásványi sókban és tartalmaz B-vitamint megakadályozza a fejfájás kialakulását és még energikusabbá is teheti az embert.

Nagyon fontos a melegben az elvesztett folyadék pótlása, és ebben teljes egyetértés van a szakemberek körében. Viszont a pótlás módjáról ritkán hallunk.

Ha sokat izzadunk

Egy kiadós edzés vagy fizikai munka során nem csak víz távozik a pórusokon kersztül, hanem értékes ásványi sók is. Amennyiben valaki megnyalja a verejtékét, érezni fogja, hogy a vízen kívül legalább 70-féle különbözõ ásványi anyag és nyomelem kombinációja távozott. Ezek hiánya fáradttá teszi az embereket és legtöbben ezt éhségként élik meg. Ez természetes, és ez valójában éhség.
De nem egy újabb adag hamburger hiányzik, hanem egy kis ásványi só. Főleg kálium, kalcium, foszfor és magnézium.

Mi a helyzet a légkondival és az ásványvízzel?

A száraz, légkondicionált levegőtől a szervezetünk is kiszárad. A dehidratált állapot megakadályozására – helyesen – mindenki a rendszeres és fokozott vízfogyasztást javasolja. Legyen ez ásványvíz vagy tisztított csapvíz, ásványi só pótlás nélkül felborítja a szervezetünk elektrolit háztartását.

A helyes folyadékpótlás az lehetne, hogy ásványi sókban gazdag zöldségleveket fogyasztunk vagy ha tiszta vizet iszunk, naponta 2-3 alkalommal étrend-kiegészítő formájában, akár egy zacskó italpor formában pótoljuk az elveszített ásványi anyagokat. Ezzel energikusabbá válhatunk akkor is amikor mások elpillednek estére.

Folyadék a fejfájás ellen

Gyerekeknek kóla helyett

Az üdítőitalok - kevés kivétellel - nem tartalmaznak vitaminokat és ásványi-anyagokat. A népszerű és olcsó üdítőitalok nagyon magas cukortartalommal bírnak. Ez a cukormennyiség – akár elismerjük, akár nem – rombolja a gyerekek immunrendszerét, és nagy valószínűséggel megalapozza a későbbiekben nagy eséllyel kialakuló cukorbetegséget.

Ha például a Vitaking Multi Sport italporból feloldunk egy tasakkal 3-4 dl vízben egy kellemesen édesen-savanykás üdítő italt kapunk, ami mindössze 5 gramm cukrot tartalmaz. Ez kevesebb mint egy tizede a hagyományos üdítőitalok cukortartalmának, ráadásul mesterséges édesítőszert nem tartalmaz.
Magas C-vitamin tartalma hozzájárul a fejlődésben lévő szervezet immunrendszerének normál működéséhez.

Pótold az elvesztett tápanyagokat naponta! Sportolás, izzasztó fizikai munka vagy nyári kánikula idején akár naponta többször is!

Web Analytics