TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

A szeretetéhség a kézírásban - Hirth Edina

2013.11.09 15:01

A cukorbetegséggel küszködőknek meg kell tanulnia megnyitni önmagát testi, lelki és szellemi szinten, lelkesedést táplálva beengedni az élet örömeit, élvezni a szerelmet, de ugyanakkor távol tartani önmagukat a kellemetlen dolgoktól.

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz”, magyarul "mézédes átfolyás”-t jelent a görög "átmenet, átfolyás” és a latin "mellitus” = "mézédes” szavak összetételéből). A szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány), vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit. (Wikipédia)

A diabétesz ma a világon 240 millió embert érintő probléma, de az előrejelzések szerint 2025-re ez az érték a 333 milliót is meghaladhatja, sőt 2030-ra a legelterjedtebb betegség lesz a világon. Jelenleg is a negyedik vezető halálokok közé sorolják a legfejlettebb országokban. Hazánkban 600-700 ezerre tehető a felismert cukorbetegségek száma, de legalább ennyi lehet a magas vércukorszinttel élőké is, akik azonban nem tudnak betegségükről. Problémájukkal többnyire azért nincsenek tisztában, mert sokáig rejtve maradnak a tünetek, miközben az állapottal járó szövődmények folyamatosan roncsolják szervezetüket.

Aki szeretne többet tudni a betegségéről az orvosi vizsgálatok mellett, vagy csakúgy információkat gyűjteni a témáról, annak szerencsére számos módszer áll rendelkezésére, melyeket jól hasznosíthat a mielőbbi gyógyuláshoz, vagy a megelőzéshez. A természetgyógyászat, a pszichológia, vagy akár a grafológia is segítségünkre lehet ebben.

A grafológia egy igen hatékony technika a személyiség egészségi, szellemi, lelki állapotának felderítésére. Habár a grafológus nem diagnosztizál, (mert az az orvos hatásköre,) mégis felkutathatja a baj lelki attitűdjét, sőt fizikai megjelenéséről is lehetnek észrevételei.

Hogyan jelenik meg az írásban fizikai szinten a cukorbetegség?

Írásunkban minden egyes betű megfeleltethető egy-egy szervnek. Mivel a cukorbetegség a hasnyálmirigyet érinti, ezért a cukorbetegségre utaló jelek a hasnyálmirigyet jelképező q, Q betűben, illetve az emésztéshez kapcsolódó a, e, o betűk elváltozásaiban mutatkoznak meg.

Cukorbetegség a kézírásban

A cukorbetegség fizikai jelei minden írásban:

  • Az a, e, o betűk deformálódása, horpadása.
  • a középzónás betűk, (leginkább a fent említettek) ok nélküli felpuffadása vagy ellaposodása.
  • az o betűk szív alakúsága, ha más, szívbetegségre utaló jel nincs az írásban.
  • A holisztikus grafológia szerint a lép és hasnyál problémája a q,(Q) betűk deformitásában jelenik meg.

Az itt látható íráson, akinek a tulajdonosa az 1-es típusú cukorbetegségben szenved, jól felismerhetőek a felsorolt jelek. Leginkább az "o" betűk szív alakúsága a "hogy", "nagyon", "vagyok", "számotokra" szavakban, de ezenkívül a számotokra, szóval "a" betűinek eldeformálódása, és az "a", "o" és "e" betűk ok nélküli felpuffadása a "jól", "azért", (3.sor első szava), "rá" szavakban.

A cukorbetegség lelki háttere

Minden betegség egy bennünk rejtőző problémából alakul ki, és manifesztálódik. Amennyiben az adott lelki elferdülést nem oldjuk meg, az kitör testi szinten is, hogy lehetőségünk legyen valamilyen formában a kezelésére. A cukorbetegség a szeretet befogadásával és feldolgozásával kapcsolatos problémára vezethető vissza. Vágyat jelent az édes életre, az élet felszabadult élvezetére, ám a beteg ezt nem képes megélni, mert hajlamos túlkontrollálni, elfojtani önmagát. (Pszichológiai vizsgálatok is megerősítik: ha túlságosan irányítjuk és elnyomjuk az érzéseinket, akkor cukorbetegség alakulhat ki szervezetünkben.) Ennek a gondolkodásmódnak, életformának a táplálása fokozatosan a szeretet befogadására való képtelenséghez vezet. A cukorbeteg ember valójában nem mer elmerülni az érzelmeiben, nem hagyja, hogy hassanak rá az érzéki örömök, nem meri szívből odaadni magát, fél a szeretettől való függőségtől, a valódi, mély önkitárulkozástól, és bensőséges kapcsolatoktól, mégis tudattalanul erősen vágyik rá, hogy szeretet nyújtson és kapjon.

Mi a megoldás?

A cukorbetegséggel küszködőknek meg kell tanulnia megnyitni önmagát testi, lelki és szellemi szinten, lelkesedést táplálva beengedni az élet örömeit, élvezni a szerelmet, de ugyanakkor távol tartani önmagukat a kellemetlen dolgoktól. (A negatív dolgokra tudni kell nemet mondani.)

Ezért érdemes a következő kérdéseken elgondolkodniuk:

  • Mennyire érzem magam szerethetőnek?
  • Befogadom e környezetem felém áramló szeretetét?
  • Képes vagyok e elfogadni és szeretni feltétel nélkül önmagam és másokat?
  • Élvezem-e az életet? Tudok-e szívből örülni?

A cukorbetegség lelki jelei ebben az írásban: (nem mindenkinél ugyanaz)

A fent példának bemutatott írás a szeretet befogadásának hiányáról tanúskodik. Ha a kézírásban szívvel kapcsolatos jeleket találunk, (itt pl. a szív alakú o betűket), az mindig a szeretettel összefüggésben álló érzéseket mutatja. A többi írásjellemzővel összevetve, megállapítható, hogy pozitív, vagy negatív töltetű-e az emóció. Amennyiben negatív, akkor az is kideríthető, hogy pontosan mi is a problémája az adott helyzettel.

Az írás tulajdonosa az adás és kapás folyamatának nehézségeivel áll szemben. Az író nem képes a befogadásra, mivel kétkedik. Ezt megerősíti az aláírás után tett pont, amely grafológiai kontextusban nagyfokú bizalmatlanságot jelöl, továbbá a kötetlen írás, (a betűk szinte alig vannak összekapcsolva), amely az interperszonális kapcsolatok hiányát jelképezi. Önbizalomingadozása a betűk felpuffadásában, majd váratlan ellaposodásában jelenik meg. A középre tolt aláírás a visszafogottsággal ellentétben viszont arról árulkodik, hogy mindennél jobban vágyik a központi szerepre, arra, hogy odafigyeljenek rá. Éhes a szeretetre tehát, de az emberekhez való hozzáállása, és az ebből adódó társtalanság érzése megakadályozza a szeretet áramoltatásában.

Mire kell figyelnie lelki szinten a helyzet javulásához?

Meg kell tanulnia a bizalmat, és fejlesztenie kell önmagában a mély kapcsolatok kiépítésének képességét, meg kell tanulnia megnyílni, akkor is, ha ettől sebezhetővé válhat. Le kell bontania a maga köré épített falat, úgy, hogy mégsem adja fel közben önmagát.

Hogyan lehetünk újra "egész”-ségesek?

Az egészséges személyiség mindig törekszik az egységre, vagyis a lelkiek mellett, figyelmet szentel az életmódjának is. A diabétesz leghatékonyabb ellenszere a stresszmentesség, a rendszeres testmozgás, a változatos, leginkább zöldségeket tartalmazó étrend, (adott esetben diétázás,) a kellő ásványi anyag és vitaminfogyasztás. S ha a testi, lelki részünkre fordított figyelem összekapcsolódik szellemünk táplálásával, akkor visszaáll az "egész” (szellem-lélek-test) kényes egyensúlya, mely a harmónia, és a boldog élet záloga.

Ha szeretnéd tudni, mit tegyél egyensúlyod visszaállításához, keress fel: www.hirthgrafologia.hu

Web Analytics