TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

A probiotikumok fontossága a mindennapi életben

2015.06.15 12:55

A  probiotikumok fontossága a mindennapi életbenProbiotikumoknak nevezzük azokat a baktériumokat, melyeknek jótékony hatása van a szervezetre. Hogy pontosan miért van szükségünk rá, cikkünkből megtudhatod!

Probiotikumoknak nevezzük azokat a baktériumokat melyeknek jótékony hatása van a szervezetre, illetve napjainkban az olyan táplálékkiegészítőket, melyek ezeket az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmazzák.

Jó baktériumok

A baktériumokról általában a betegséget okozó baktériumok jutnak eszünkbe, pedig a testünk felületén és a szervezetünkben sok baktériumfaj megtalálható még akkor is, amikor egészségesek vagyunk. A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, és persze vannak fertőző megbetegedést kiváltó baktériumok is. A jó baktériumok megtalálhatók az egész tápcsatornában, a hüvelyben, a száj- és az orrüregben is. A beleink felszínén lévő baktériumok összességét hívjuk bélflórának.

Egészséges bélflóra
Feladatuk

A bélflóra fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében. Meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását. A bélben több betegség kivédésében is szerepet játszik.
A probiotikumok lényeges szerepet játszanak a bélflóra természetes egyensúlyának fenntartásában, az emésztési folyamatokban, és segítenek megakadályozni, hogy a szervezetünkben elszaporodjanak a káros baktériumok. Ha az egyensúly felborul, az egyébként is jelen lévő kórokozó baktériumok, gombák... stb szaporodásnak indulhatnak. Ezen kívül a probiotikumok K- illetve B-vitaminokat is termelnek, valamint segítik a vas, a kalcium és a magnézium felszívódását.
A leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak.

Ha megsérülnek

A bélflóra egyensúly nem állandó, gyakran felborulhat. A jó bélbaktériumok rendkívül sérülékenyek. A helytelen táplálkozás, betegség, stressz, antibiotikumok vagy gyógyszerek szedése, és alkoholfogyasztás következtében sérülhetnek, és így a számuk lecsökken a szervezetben.

Hiányuk

Ha egy ilyen külső hatásra a bélflóra egyensúlya felborul, annak hatására kellemetlen gyomor és bélrendszeri tünetetek alakulhatnak ki, mint például a puffadás, hasmenés, székrekedés, emésztési panaszok, de olyan betegségekben is megnyilvánulhat mint vastagbélgyulladás, allergia, tejcukor érzékenység.

Természetes probiotikum forrás az aludttejbenA bélflóra egyensúlyának felborulása jelentősen csökkentheti a szervezetünk ellenálló képességét. Számos kutatás bizonyította, hogy a probiotikumok pozitívan befolyásolják az immunrendszert, segítenek csökkenteni a légúti fertőzések gyakoriságát, illetve az allergia és ekcéma kialakulását.
Fontos, hogy pótoljuk a probiotikumokat.
A probiotikumok természetes formában például az aludttejben, a házi joghurtban, és az erjesztéssel készített savanyúságokban is megtalálhatók.

Ezen kívül pótolhatók különböző probiotikum tartalmú étrend-kiegészítőkkel.
Probiotikum tartalmú étrend-kiegészítőinket itt találod!

Web Analytics