TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

A multivitaminok biológiailag fiatalítanak?

2015.05.08 13:16

A multivitaminok biológiailag fiatalítanak?A rendszeresen multivitamin kiegészítést fogyasztók biológiai életkoruk alapján fiatalabbak, mint azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen vitamin tartalmú étrendkiegészítőket.

A rendszeresen multivitamin kiegészítést fogyasztók biológiai életkoruk alapján fiatalabbak, mint azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen vitamin tartalmú étrendkiegészítőket.

Ez derül ki abból a nagylétszámú csoporton végzett kísérletből, amit Dr. Honglei Chen (National Institute of Environmental Health Sciences) végzett munkatársaival néhány éve.

Az öregedés egy normális és szükséges folyamat akár a sejtek szintjén, akár a test szintjén, amit ezek a sejtek építenek fel. A sejtek az osztódásuk során egy majdnem tökéletes módszert alkalmaznak az öregedés folyamatának vezérlésére. Minden sejt DNS láncának végén megtalálható egy rövid szakasz, ami a gének szempontjából értéktelen, de minden sejtosztódás során leszakad róla egy darab és rövidül. Hogy ezt hányszor képes egy sejt megcsinálni, az ennek a "vágható" szakasznak a hosszától függ. Amikor ez elfogy, a rövidülés a sejt értékes szakaszait is érinti és mindössze pár osztódás után a sejt elhal. Ez a hirtelen gyors öregedés hátterében álló ok.

Multivitamin

Ugye ön is el tudja képzelni azt a cipőfűzőt, aminek a végéről mindig lecsípjük annak a kemény műanyag lezáró végnek egy darabkáját, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a fűző pár nap alatt kirojtosodjon. Nos, nagyon hasonló jelenség vezérli a gének elhalását is.

Minden sejtosztódás után a telomerek hossza rövidül és amikor teljesen elfogy, a sejt elhal (apoptózis). Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az oxidatív stressz felgyorsítja ezt a folyamatot. Dr. Chen és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a multivitaminok antioxidáns és krónikus gyulladásokat csökkentő tulajdonsága a telomer hosszára van közvetlen hatással.

A neves szaklapban (American Journal of Clinical Nutrition) megjelent tanulmány szerint a kutatók azt találták, hogy a napi rendszerességgel multivitamint fogyasztók telomerének hossza átlagosan 5,1%-al volt nagyobb, mint azoké, akik nem szednek rendszeresen multivitamin kiegészítést.

"Tudomásunk szerint a miénk az első epidemológiai tanulmány, amit a multivitamin fogyasztás és a telomer hosszának összefüggése kapcsán végeztek. Mivel a rendszeresen multivitamint fogyasztók általában egészségesebb életmódot folytatnak, eddig nehéz volt elkülöníteni az életkor alakulására ható egyéb epidemológiai hatások részarányát." írta Dr. Chen.

Étrendkiegészítő

A tényleges eredmények

A kutatók összesen 586 nőt és táplálkozási szokásaikat vizsgálták. Mindannyian 35 és 74 éves kor között voltak. A telomer hosszának meghatározása után egy 146 kérdésből álló kérdőívvel teljesen feltérképezték az étkezési szokásaikat. Az első, ami szembetűnő volt az 5,1%-os telomer hossz többlet a naponta multivitamint fogyasztók körében.

A kutatók megpróbálták meghatározni az egyéb ételek vitamintartalmát is figyelembe véve, hogy melyik vitaminok felelősek az eredményért.

"Bár a kapott eredmények még koránt sem kielégítőek és további mérésekre lesz szükségünk, de most úgy tűnik, hogy a C-vitamin és az E-vitamin fogyasztásának van közvetlen hatása a telomer hosszára." írták a cikkben.

Az első bíztató eredmények alapján Dr. Chen és munkatársai további epidemológiai vizsgálatokat fognak végezni az összefüggések pontosabb feltárása érdekében. Reményeik szerint az eredmények nem csupán az öregedési folyamatok pontosabb megértésére és befolyásolására lesznek hatással, de számos krónikus betegség kezelésére is.

 

Multivitamin kínálatunkat itt találod.

Web Analytics