TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

A kurkuma csodálatos hatásai

2015.06.04 12:34

A kurkuma csodálatos hatásaiNem is gondolnánk, hogy a kurkuma számos betegségre alkalmazható. Hogy megtudd, hogy pozitív hatását pontosan mire és hogyan fejti ki, olvasd el cikkünket.

Mi is az a kurkuma

A sárga virágú kurkuma növény más néven sárga gyömbérgyökér a gyömbérfélék családjába tartozik. Kínában, Indonéziában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerű szárát porrá zúzzák össze. A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin, amelyről bebizonyították, hogy számos betegség esetén jó hatással alkalmazható.

A kurkumát több ezer éve alkalmazzák az indiai és kínai gyógyászatban, a szélszorulástól a menstruációs zavarokig sokféle panaszt kezelnek vele. Napjainkban antioxidáns és gyulladásgátló hatása miatt nőtt meg az érdeklődés iránta.

Mi is az a kurkuma

A kurkuma antioxidáns hatása majdnem megegyezik a C- és E-vitaminéval. Ez azt jelenti, hogy véd a szabadgyök-molekulák ellen, amelyek sejtkárosodást okoznak. A kurkuma, különösen a benne lévő kurkumin, gyulladásgátló hatású, külsőleg és belsőleg használva egyaránt. Laboratóriumi vizsgálatok alapján jelentős a rákellenes hatása is, valamint állatkísérletek eredményei szerint csökkenti a koleszterinszintet.

Pozitív hatásai

- A kurkuma szájon át szedve elsődleges hatását azáltal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladásgátló anyagok felszabadulását, valamint segítheti a gyógyulás folyamatát.

- Kutatók szerint a kurkuma nem csak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de meg is állíthatja a betegség előrehaladását, illetve fokozza a szervezet saját antioxidáns védelmét is.

- Koleszterinszint-csökkentő, és a vérlemezkék összecsapódását így a vér alvadását gátló tulajdonságainak köszönhetően az érelmeszesedés kezelésére is alkalmas, még kisebb adagokban is.

- A szélszorulás kialakulásának megakadályozásában, illetve enyhítésében játszott szerepe miatt jó hatással van az emésztési rendszerre és meggátolhatja a bélgörcs kialakulását.

- Újabb kutatások szerint a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin, antidepresszáns hatású.

- A kurkuma fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre.

Kurkuma jótékony hatása

Egy klinikai vizsgálatban reumatoid arthritises betegeknek naponta 1200 mg kurkumint adtak. Az eredményeket összevetették egy másik csoportéval, melynek tagjai hagyományosan napi 300 mg fenilbutazont (fájdalomcsillapító gyógyszer) kaptak. Mindkét csoportnál hasonló mértékben javult a járás, enyhült az ízületek merevsége és a duzzanata, ám - a fenilbutazonnal ellentétben - a kurkumin esetében a helyes adagok semmiféle mellékhatást nem okoztak.

Mivel az íze remekül harmonizál a magyar konyhával használhatunk bátran kurkumát. De ha étrendkiegészítő formájában szeretnéd fogyasztani, keresd választékunkat itt!

Web Analytics