TOP termékek

Pástétom receptek

Babpástétom

40 dkg főtt bab
10 dkg főtt krumpli
1 fej hagyma
majoránna 
borsikafű
köménymag
vegamix

A hagymát megpároljuk, s mindent alaposan összekeverünk, turmixolunk. Ízesítjük.

Brokkolipástétom

20 dkg brokkoli megpárolva
1 kis gerezd fokhagyma
1 csésze főtt barnarizs, vagy főtt köles, esetleg főtt zabpehely
½ csésze napraforgómag
½-1 csésze víz
3 evőkanál lenmag
A brokkolit sós vízben pároljuk puhára, majd turmixoljuk hozzá a fokhagymát, a főtt barnarizst (vagy más gabonát), és a napraforgómagot. A napraforgómagot érdemes használat előtt leforrázni, mivel a tárolása közben esetlegesen ráragadt szennyeződésektől így megszabadíthatjuk.
A kész pástétomhoz keverjük hozzá a lemosott és lecsepegtetett lenmagot.

Brokkolis tofupástétom

30 dkg füstölt tofu
½-1 csésze víz 
20 dkg párolt brokkoli
1 teáskanál jódozott tengerisó
½ evőkanál fokhagyma granulátum
1 evőkanál sörélesztő pehely
2-3 evőkanál pirított szezámmag
A hozzávalókat turmixoljuk össze a felsorolás sorrendjében, ha túl nehezen keverhető a pástétom, adjunk még hozzá egy kis vizet.
(A szezámmagot olaj hozzáadása nélkül, teflon vagy rozsdamentes acéledényben, a zsemleszín 
eléréséig – pár másodperc – pirítsuk.)

Csicseriborsó pástétom

1 csésze főtt csicseriborsó (szárazon kb. 1/2 csészényi)
1/2 teáskanál jódozott tengeri só
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, elnyomogatva vagy préselve
1/2 csésze nyers vagy pirított szezámmag
1/4 csésze frissen facsart citromlé
1/2 csésze víz a krémességhez
Áztassuk egy éjszakára meleg vízbe a csicseriborsót, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tegyük fel főni. Amikor felforrt, ezt a vizet is távolítsuk el, és öntsük fel forró vízzel. A második főzőlébe tegyünk sót, esetleg ízlés szerint babérlevelet (1-2 levél elegendő). 10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a csicseriborsó.
Alaposan turmixoljuk el a hozzávalókat a leírtak sorrendjében, de a citrom levét apránként adagolva, s közben kóstolgassuk a pástétomot, mert citrom és citrom között különbség van. A pástétom hűtőben 3-4 napig is eltartható.

Kecskeméti hamis májpástétom

20 dkg élesztő
1-2 csészényi víz
10-15 dkg zsírtalan szójaliszt
1 nagy fej hagyma
15 dkg darált dió
1 pritaminpaprika
3-4 evőkanál majoránna
szükség szerint ½ - 1 csészényi zsemlemorzsa
2-3 evőkanál olívaolaj
Egy teflon serpenyőbe morzsoljuk bele az élesztőt.
A vizet, a szójalisztet, a hagymát, a diót és a paprikát tegyük a turmixgépbe, pépesítsük, majd öntsük rá az elmorzsolt élesztőre, és közepes tűzön, folyamatos kavargatás mellett, a majoránna hozzáadásával főzzük fel kb. 20 perc alatt, amíg sűrű nem lesz.
Ha nem akar besűrűsödni, adjunk hozzá ½ csészényi zsemlemorzsát, és főzzük ezzel is tovább pár percig.
A tűzről levéve, ha kihűlt, keverjük hozzá fakanállal az olívaolajat.

Bazsalikomos kesudió pástétom

½ csésze kesudió
½ csésze víz
½ csésze olívaolaj
3-4 ágacska friss bazsalikom
¼ teáskanál jódozott tengerisó
1-2 kis gerezd fokhagyma
Turmixoljuk krémesre a hozzávalókat, majd zárható edénybe téve, a hűtőben tároljuk, hogy megdermedjen.

Póréhagymás kölesvaj

2 csésze víz
½ csésze köles
1/3 csésze kókuszreszelék
1/3 csésze főtt sárgarépa
½ teáskanál jódozott tengeri só
2 evőkanál sörélesztő pehely
szükség szerint még víz
10 cm hosszú póréhagyma felkockázva
Főzzünk meg szárazon kimérve fél csészényi kölest két csészényi vízben, lassú tűzön kb. 40 perc alatt. Bár látszólag hamarabb is megfőne, szükséges a 40 perc főzési idő, mert különben kesernyés maradhat az íze. Kb. 1 csészényi főtt kölesünk lesz.
A többi hozzávalót a felsorolás szerinti sorrendben turmixoljuk össze (a póréhagyma kivételével).
A kis kockákra vágott póréhagymát a kész kölesvajhoz fakanállal keverjük hozzá

Lencsepástétom

½ kg lencse
3-6 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
majoránna
petrezselyem
snidling
vegamix

1½ dl olívaolaj
A lencsét az összes hozzávalóval – az olaj kivételével – felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd takarék lángon megfőzzük. Miután megfőtt a lencse, hozzáadjuk a 1½ dl olívaolajat és összeturmixoljuk. Fedő nélkül hűtjük le.

Napraforgókrém vagy „-sajt”

1 és 1/3 csésze hántolt napraforgó
2/3 csésze zabpehely
2 és ¼ csésze víz
¼ csésze citromlé
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál só
½ pritaminpaprika, vagy 1 kiskanál pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
kis olaj és víz
¼ csésze sörélesztőpehely
ha sűrűbb „sajtot” akarunk: 2-3 teáskanálnyi kukoricakeményítő
ha szeletelhető sajtot szeretnénk: 1 teáskanál agar-agar
A hagymát kis olajon és vízen megpároljuk, a napraforgót a zabpehellyel és vízzel összeturmixoljuk (vagy megőröljük, majd elkeverjük vízzel, ha nincs turmixunk). Mindezt néhány percig főzzük, míg be nem sűrüsödik, majd a fokhagymát áttörjük, hozzáadjuk a többi ízesítőt, néhány percig még főzzük.

Magyaros tofupástétom

½ - 1 csésze víz
30 dkg füstölt tofu
1 evőkanál házi pritaminpaprika lekvár (sós)
1 nagyobb paradicsom, vagy 1 teáskanál paradicsompüré
½ evőkanál fokhagyma granulátum
1 evőkanál sörélesztő pehely
2-3 evőkanál pirított szezámmag
Tegyük a turmixgépbe az összes hozzávalót, és turmixoljuk krémesre.

Tzatziki görög kapros uborkakrém

1 nagy uborka tökgyalun lereszelve, csipet sóval besózva
1 csokor kapor felaprítva
1 dl olívaolaj
1 csésze „lucskosra” főtt köles
20 dkg natúr tofu
2 teáskanál fokhagyma granulátum
1-2 teáskanál só
esetleg kevés víz, ha a gép igényli
Az uborkát gyaluljuk le, enyhén sózzuk be, keverjük hozzá az aprított kaprot. Tegyük félre kb. 1 óráig, ez idő alatt bő levet fog ereszteni.
Turmixoljuk össze a többi hozzávalót.
Nyomkodjuk ki az uborka levét, és a kapros uborkát fakanállal keverjük hozzá a krémhez. Előételként, pástétomként és salátaként is kitűnő étel.
(A só által kioldott értékes uborkalevet – és vele együtt a kioldódó vitaminokat – nem kell kidobnunk, hanem a turmixolás közben a víz helyett alkalmazhatjuk.)

Diós olívapástétom

¼ csésze magozott olívabogyó
½ csésze dióbél
½ csésze víz
3 evőkanál kesudió (elhagyható)
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 mokkáskanál fokhagyma granulátum
1 evőkanál szárított zellerlevél
Turmixoljuk el alaposan a hozzávalókat annyi vízzel, hogy könnyen kenhető, krémes masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha nem elég sós ízt adott az olívabogyó tartósításánál használt só, adjunk még hozzá ízlés szerint sót.

Web Analytics