Inkontinencia, vizelet- és széklet visszatartási nehézség

Az inkontinencia vizelet- és székletvisszatartási képtelenséget jelent. Vizelet-inkontinenciáról beszélünk tehát akkor, ha akaratunktól függetlenül vizelet ürül a húgyhólyagból, mindegy, hogy csupán néhány cseppről vagy nagyobb mennyiségről van szó. A húgyhólyag vizelettartását és ürítését szabályzó központ a gerincvelőben van, és már csecsemőkorban is működik.

Az egészséges, erős gátizomzat tartja a húgyutak szerveit, és egyben zárva is tartja a húgyhólyagot. Ha ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás lép fel. A gátizmok meggyengülésének különféle okai lehetnek például örökletesség, testsúlyfölösleg, terhesség, szülés, menopauza, férfiaknál prosztata betegség esetén gyakori. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos: Vese, vese és húgyutak betegségei

Vizelet- és széklet visszatartási képtelenség lehetséges lelki okai

Semmiféle nyomást nem bírunk elviselni, és nem vagyunk képesek uralkodni magunkon, minden spontán távozik; a vizelet (a lélek elhasznált vize) "kicsordul", nem lehet visszatartani a hólyag záróizmának gyengesége miatt. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Lelki gyógymódok

Legyünk ismét olyanok, mint a gyermekek, akik kontroll nélkül mindennek szabad folyást engednek, és (aggodalom nélkül) csak a pillanatnak élnek, ne próbáljunk meg mindent a befolyásunk (kontroll) alá vonni. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Népi gyógymódok

  • Ha málnalevélből készült teát fogyasztunk a várandóság 36. hetétől kezdve a szülésig, a vajúdás könnyebb, fájdalom-mentesebb lesz, – tartja a népi gyógyászat.
  • Ezenkívül, tónusfokozó tulajdonsággal is rendelkezik, ennek köszönhetően visszaemeli a méh-, hüvely-, vagy végbél előeséseket, csillapítja, esetleg meg is szünteti, a záróizom gyengeség miatt előforduló inkontinencia problémákat.
Tovább
Web Analytics