TOP termékek

A-vitamin

A-vitamin

Az A-vitamin vagy más nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik.

Egyik legfontosabb funkciója a szürkületben való látás biztosítása. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Retinol hiányában nem látunk megfelelően szürkületkor. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin hiány első tünete.

A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében
A C-vitamint védi az oxidációtól, a csontképzésben a D-vitaminnal együtt hat, B-vitaminnal együtt elősegíti a szövetképzést, sebgyógyulást. Részt vesz a kalcium-, a foszfor és a cink anyagcserében.

 

Forrásai: pitypang, sárgarépa, paraj, petrezselyem, búzacsíra, virágpor, cékla, metélőhagyma, zsázsa, káposzta, tök, sárgadinnye, sárgabarack, őszibarack, saláta, paprika, mandarin.

Az állati eredetű A-vitamint, a retinolt az állatok mája nagy mennyiségben tartalmazza, de különböző mérgekkel együtt (hisz a máj a méregtelenítés szerve) ezért fogyasztásuk kevésbé ajánlott.

Szükséges társulásai: C-, E-, D-, és B-vitamin.

Web Analytics