Új Jelszó Kérése
Kategóriák
TOP Termékek
Fizetési megoldás
Partnereink
Szavazás
Nincs Nyitott Szavazás!
Termék Részletek


Dénes-Natura barna bulgur 500g

Dénes-Natura barna bulgur 500g
365 Ft365
Egységár: 0,73 Ft/g

A barna bulgur íze egészsen más karakterű, mint a hagyományos bulgur. Köretként és salátákban fogyasztható.

  • A Dénes-Natura barna bulgur nemcsak abban különbözik a hagyományos bulgurtól, hogy eltér a színe.

    Barna bulgur

    Másfajta búzából készítik, a nálunk kevéssé ismert bezostye típusból, ami egészen sötétbarna színű, ez adja a termék sötétebb tónusát. Íze sem egyezik meg a már ismert és közkedvelt sárga színű változatéval. Talán még finomabb is annál, csak egészen más karakterű.

    Köretként fogyasztható, de salátákhoz is kiváló.

    Dénes-Natura barna bulgur kiszerelése: 500g

    Recept

    Zöldséges bulgurral töltött csirkemell 4 személyre

    4 szelet csirkemellet kiklopfolunk,  szép nagy szelet legyen,  és enyhén besózzuk Himalája sóval, vagy ennek sóoldatával  spricceljük a hússzeletünkre.
    A következő tölteléket töltjük bele.

    Lehet köretünkből megmaradt kész bulgur, (vagy  frissen elkészítjük) ebből 2 evőkanálnyi. Vegyes párolt zöldségek bazsalikommal ízesítve, vagy zeller sárgarépa keveréke, esetleg zöldborsó még hozzá, egy egy kanálnyi kész állapotban mindenből. Összekeverjük a zöldségeket egy tálban a bulgurral, és 10 deka reszelt sajtot adunk hozzá, ez lesz tojás helyett a kötőanyaga.  Az elkészített tölteléket egyenlően elosztjuk az előkészített csirkemelleken, begöngyöljük, hústűvel megtűzzük. Forró olajon (nem bő olajban!) hirtelen átsütjük, óvatosan, ne nyiljon szét, majd tepsibe vagy jénaiba egyéb erre alkalmas edénybe rakjuk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Jó ha a sajtba keverünk egy fél kávéskanálnyi reszelt szerencsendiót is. 180 fokon szép pirosra sütjük, Valamilyen zöldségmártással, vagy céklapürével tálaljuk.)

    Rakott zöldségek bulgurral

    Egy kivajazott edénybe félpuhára főtt tetszés szerinti zöldségeket rakunk, reszelhetünk rá sajtot, akár füstöltet is, ha szeretjük. Erre kerül egy sor bulgur, majd a zöldségünk másik fele. Tetejére reszelt sajt, és egy tojás, amit kissé felvertünk, és tejszínnel dúsíthatjuk, illetve kókusztej vagy kókusztejszin ajánlott reformétkezésben, esetleg natúr joghurt, vagy zsírszegény tejföl. Ismételten reszelt sajt következik, és a sütőbe kerül mig szép színe nem lesz 170 fokon. Ha húsevő a család, akkor előzőleg grillfűszerkeverékkel készült apróra vágott csirkemellel elkevert bulgurral próbálkozzunk :).

    Személyenként 5-6 deka bulgurra van szükség, 20 deka zöldségfélére (lehet több is) és 8-10 deka húsra ha a húsos változatnál maradunk.

    Készülhet csak karfiollal, bulgurral, és a csirkehússal. Egy ötlettel több étel!

    Mazsolás bulgur - uzsonnára vagy desszertnek

    Kifőtt bulgur, rumaromában áztatott mazsolaszemek de lehet más aszalt gyümölcs is. Picike fahéj, xilittel elkeverve, még melegen a bulgurhoz keverjük a mazsolát, a fahájas xilitet, és olyasvalamibe töltjük, pl. kis kerek műanyag tálkákba amiből ki tudjuk majd borítani.

    Lehűtjük, tálalás előtt tálra borítjuk és tetszés szerinti öntettel, vagy citrommártással, szépen díszítve (mentalevél, s hasonlók) díszítjük.

    Bulgur receptek

    Sárgarépás lencse bulgurral

    40 dkb lencsét sós, babérleveles vízben megfőzünk, mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát. Olajon megfonnyasztunk egy fej hagymát, 4 gerezd apróra zúzott fokhagymát, ráteszünk 3 evőkanál paradicsompürét, ízlés szerint római köményt, és gyömbért, majd ha egyet rottyant hozzáadom a sárgarépás lencsét. Pár percig együtt párolom még. Ez esetben főtt bulgurt adok hozzám, személyenként kb. 2 evőkanálnyit kész állapotában. Kiváló húsmentes, de laktatós vacsora egytál lehet, de ebédre is megfelel leves után.

    Vegyeskert bulgur

    Szintén főtt bulgurt használunk. A vöröshagymát (kis fej legyen) olajon megpároljuk üvegesre, és hozzáadunk egy fej gyufaszál vastagságúra vágott zellert, kis fehérborsot, vagy cayenne borsot, ha szeretjük csípősen. 20 deka csicseriborsót megfőzünk, és a megpárolt zellerhez adjuk, hozzátesszük a megfőtt bulgurt és csak tálalás előtt szórunk rá apróra vágott zöldfűszereket, lehet petrezselyemzöld, menta, vagy egy kis bazsalikom is. Friss fűszerek híján egy vegyes, házilag készült kellemes ízhatású vegyesfűszeres fűszersóval szórjuk meg.

    (A fűszersók, fűszerkeverékek készítése házilag egy későbbi "lecke" anyaga lesz majd.)

    Kisir (ami egy közkedvelt török paradicsomos-csípős bulgursaláta)

    Kisír

    15 dkg bulgurt 3 dl forró vízzel leöntünk egy tálban és lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk.

    Közben egy csokor újhagymát zöld szárával együtt felkarikázunk. Összekeverjük egy csokor apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy csokor felaprított mentával. A megpuhult bulgurt összekeverjük 2 evőkanál paradicsompürével, 1 citrom kifacsart levével, 6-7 kanál olivaolajjal, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldféléket. Adunk még hozzá friss chilipaprikát ennek híján cayenne borsot, és ízlés szerint sót. Tálalásig pár órára hűtőbe rakjuk, hogy az ízek kellemesen összeérjenek.

    Libanoni Tabbuleh

    Hasonló étel a libanoni tabbuleh, aminek egyik változata, majdnem megegyezik a fent leírtakkal, csak az újhagymát ez esetben nem karikára, hanem apróra vágjuk, paradicsompüré helyett friss kockára vágott paradicsomot használunk. Fűszerezésként pedig a chili helyett apróra tört szegfűborsot teszünk bele.

    Jómagam a megszokott rizs  tészta és burgonyaköretek helyett sok-sok finom párolt zöldséggel készítem a bulgurt, és salátákhoz adom nyers és párolt zöldségekkel egyaránt. Húskedvelők is lecserélhetik eddig megszokott nokedli, bő zsírban sült krumpli,  és egyéb köreteiket erre a finomságra egészségük megóvása érdekében.

    Orosz Tünde
    Reformkonyha szakács ajánlása

  • Tömeg
    500 g/db
Webáruház készítés
Web Analytics
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.