Új Jelszó Kérése
Vásárló Belépés


Kuszkusz 500g

Kuszkusz 500g

Termék ára
450 Ft
Termék kosárba helyezése
Egységár
0,9 Ft/g
Megosztom
Funkciók
Tömeg
500 g/db
Rövid leírás a termékről
A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik.
A termék tulajdonságai

A kuszkusz berrber eredetű szó, olyasmit jelentett, hogy "jól megsodort".

A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak, sodornak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát.

A jó kuszkusz a készítés során többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk néhány alapszabályt, lágy, illatos és pergős lesz.

Kuszkusz felhasználása

  • Lapos cserépedénybe öntjük, majd fokozatosan 6 dl sós vizet keverünk bele, közben morzsolgatjuk, hogy egyenletesen szívja a vizet. Tíz percig állni hagyjuk, majd belekeverünk két evőkanál olajat. Két kézzel morzsolgatva alaposan fellazítjuk, majd 200ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Ekkor már erőteljesen gőzölögni fog (nagyobb mennyiségnek hosszabb idő kell). Tálalás előtt 40 gr kisebb kockákra vágott vajat dolgozunk bele (vagy két kanál olajat). A sós vizet helyettesíthetjük húslevessel is.

Recept

Édes kuszkusz

Apró kuszkuszból készül (ezt hívják "szeffának"), forrón tálaljuk, igen jól illik hozzá egy pohár narancsvirággal illatosított tej.

Fél kg átgőzölt kuszkuszba belemorzsolunk 60 gr vajat és két evőkanál cukrot. Jó alaposan fellazítjuk. Kitesszük egy tálra, meghintjük porcukorral és fahéjjal. Mazsolát és pirított mandulát, vagy datolyát és durvára vágott diót adunk hozzá. Tálaláskor mézet, további szárított gyümölcsöket, gárnátalmamagot, szőlőt, pirított magvakat teszünk az asztalra, melyekből mindenki ízlése szerint vehet hozzá.

Zöldséges kuszkusz

A zöldséges keverékhez:
2 póréhagyma, 1 kaliforniai paprika, 2 bébicukkini, 1 padlizsán, halványító zeller, fél kínai kel, olívaolaj, grill fűszersó.

A kuszkuszhoz:
1 bögre kuszkusz (couscous), 1,5 bögre forró zöldséglé, 1 marék olajos mag (szezám, len, szeletelt mandula, stb), 1 marék mazsola

Az olajat egy teflonwokba öntöm. Felszeletelem a zöldségeket, majd összepárolom őket (először a hagymát, majd a paprikát, a kelt, a zellert, aztán a cukkinit és a padlizsánt pirítom, a gomba csak a végén jön ebbe bele). Amíg párolom a zöldségeket, a kuszkuszt felöntöm egy nagy bögre forró zöldséglével, és letakarom, hogy megduzzadjon. Ha kész, belekeverem a mazsolát, majd a tetejét pirított magokkal szórom meg. Erre halmozom a párolt zöldségeket.

Nagyon finom, laktató étel!

Kuszkusz zöldségekkel

1 pohár kuszkusz, 1 lilahagyma, 1 sárga húsú paprika, 1 kaliforniai paprika, 2 cikk fokhagyma, 6 evőkanál olivaolaj, 1 csipetnyi bazsalikom (vagy friss néhány levél)

A kuszkuszt sós vízben elkészítjük (nem kell hogy főjön, csak lobogó vízbe dobjuk, és a tűzről levéve 5-10 perc alatt megdagad, megpuhul. Leszűrjük. Közben az olívaolajban elkeverjük a bazsalikomot, majd a felkockázott nyers zöldségekre öntjük, és összekeverjük. Ha előbb elkészítjük, hűtőben is állhat negyedórát.

A leszűrt kuszkuszhoz keverjük a fűszeres, olívaolajos zöldféléket.
Ha van esetleg néhány koktélparadicsomunk, hozzáadhatjuk.
Könnyű nyári vacsora lehet, de köretként is megállja a helyét.

Párolt zöldségekkel készült kuszkuszköret

2 bögre vegyes zöldség (lehet mirelit is, pl. répa-borsó keverék)
Kevés vajon vagy olívaolajon valamilyen kellemes fűszerkeverékkel megpároljuk a zöldségeket, majd hozzákeverjük a szokott módon elkészített kuszkuszhoz. Tetejére pirított hagymakarikákat teszünk nem csupán díszítésként, hanem az ízek fokozásaképpen is. Húsételek mellé kiváló köret lehet.

Kiszerelés: 500 g

 

 

 

Kuszkusz zöldségekkel

 

1 pohár kuszkusz

1 lilahagyma

1 sárga húsú paprika

1 kaliforniai paprika

2 cikk fokhagyma

6 evőkanál olivaolaj

1 csipetnyi bazsalikom (vagy friss néhány levél)

 

A kuszkuszt sós vízben elkészítjük (nem kell hogy főjön, csak lobogó vízbe dobjuk, és a tűzről levéve 5-10 perc alatt megdagad, megpuhul. Leszűrjük. Közben az olívaolajban elkeverjük a bazsalikomot, majd a felkockázott nyers zöldségekre öntjük, és összekeverjük. Ha előbb elkészítjük, hűtőben is állhat negyedórát.

A leszűrt kuszkuszhoz keverjük a fűszeres, olívaolajos zöldféléket.

Ha van esetleg néhány koktélparadicsomunk, hozzáadhatjuk.

Könnyű nyári vacsora lehet, de köretként is megállja a helyét.

 

 

Párolt zöldségekkel készült kuszkuszköret

 

2 bögre vegyes zöldség (lehet mirelit is, pl. répa-borsó keverék)

Kevés vajon vagy olívaolajon valamilyen kellemes fűszerkeverékkel megpároljuk a zöldségeket, majd hozzákeverjük a szokott módonelkészített kuszkuszhoz. Tetejére pirított hagymakarikákat teszünk nem csupán díszítésként, hanem az ízek fokozásaképpen is.Húsételek mellé kiváló köret lehet.

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről
Web Analytics