Új jelszó kérése
Kategóriák
TOP termékek
Fizetési megoldás
Partnereink
Termék részletek


Dénes-Natura Barnarizs 500g

Dénes-Natura Barnarizs 500g
325 Ft325
Egységár: 0,65 Ft/g

A barnarizs képviseli a legharmonikusabb, legkiegyensúlyozottabb élelmiszerünket. A legkönnyebben emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

  • Az alábbi 7 jótékony hatását tapasztalhatod meg a barnarizs fogyasztásakor

    1. Finomítatlan, ezért egészségesebb

      A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz, és annak fényében távolítanak el róla rétegeket, hogy milyen végterméket szeretnének nyerni. A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről. Mivel további finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.

    2. Összetett szénhidrát

      A rizs nagyon egészséges összetett szénhidrát, amely keményítőt és rostot is tartalmaz. Az ilyen szénhidrátok lassan emésztődnek, a szervezet folyamatosan nyeri a működéséhez szükséges energiát.

    3. Növényi rostok gazdag forrása

      A barnarizs rostban gazdag táplálék – a rostok pedig elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, emésztési problémáink lehetnek (pl. bélrenyheség, szorulás). Egy pohár barnarizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi, valamint csökkenti a koleszterol szintet. A barna rizs rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének

    4. Szervezetünk támogatója

      A rizs, latin nevén Oryza sativa L. kb. 7% fehérjét, 78% szénhidrátot (keményítőt), 0,9% zsírt és 13% vizet tartalmaz. Összetétele a kutatások alapján 99%-ban egyezik a szervezetünk összetételével. Másik nagy előnye, hogy gluténmentes, az erre érzékenyek is fogyaszthatják. Időseknek és gyerekeknek is ajánlott táplálék, nem terheli meg az emésztőrendszert.

    5. Fehérjében bővelkedik

      A barnarizs gyakorlatilag az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen. Már 50 gramm rizs elfogyasztása fedezi a napi fehérjeszükséglet 11%-át.

    6. Fontos vitaminok, ásványi anyagok

      Kiváló mangánforrás. Egy pohár barnarizs a napi mangán szükséglet 88%-át fedezi. Ez a szénhidrátból és fehérjéből értékes energiát termel, továbbá fontos szerepet tölt be a zsírsav szintézisben és jótékony hatással van az idegrendszerre, segít megőrizni csontjaink ellenálló-képességét és egészségét, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is.

    7. Értékes zsírok a szervezetnek

      A barnarizs külső borítása – azaz korparésze – tartalmaz egy orynazol nevű vegyületet. Ez az anyag váltja ki a vérkoleszterinszint csökkenését. Louisiana állam egyetemén vizsgálatot végeztek, melyben arra keresték a választ, hogy a rizskorpa milyen mértékben képes a koleszterinszintet csökkenteni. A vizsgált személyek napi 100g rizskorpát fogyasztottak három héten át. A felmérés végén a vérkoleszterinszint átlagban 7 százalékkal, ezen belül a káros LDL-koleszterin-szint 10 százalékkal csökkent.

       

    A barnarizs képviseli a legharmonikusabb, legkiegyensúlyozottabb élelmiszerünket. A legkönnyebben emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.  

    Az emberiség jelentős része, keleten évezredek óta ezen a gabonafélén él. De csak a hántolatlan, barnarizs formájában értékes a rizs, csak így jelent igazi táplálékot. Fehérrizs előállítása során lehántolják az egész rizsszemet, mely során külső burkát eltávolítják, megfosztva a rizst a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és a rostoktól; így egy üres kalóriaforrássá válik.

    Magas a rost-, vitamin-, fehérje- és ásványianyagforrás: barnarizs

    A barnarizs egy rendkívül értékes táplálékunk, mára egyre többen fedezik, ismerik fel táplálkozás élettani jelentőségét.

    Sokáig csak  a fehér lisztet ismertük és használtuk háztartásainkban, ami éppúgy mint a fehér liszt csak "hézagkitöltő",  kalórianövelő, szinte mondhatnám értéktelen táplálékaink közé sorolandó.

    Ezzel szemben a barnarizs, a hántolatlan formája a rizseknek. Így, hogy nem távolítják el a rizsszem külső burkát, megmaradnak az értékes anyagok, a rostok, a vitaminok, ásványi anyagok, ettől lesz teljes értékű táplálékunk a barnarizs. Van több fajtája, kerek szemű, hosszú szemű, jázmin, stb.

    Mit tartalmaz egy rizsszem?

    A héj alatti rész tartalmazza az értékes B vitaminokat, ezenkívül pedig értékes fehérjét, rostokat, mangánt, magnéziumot, vasat, cinket, folsavat, kalciumot, szelént és E-, K-,  B1, B3, B6 vitaminokat, esszenciális aminosavakat is.

    A barnarizs élettani hatásai

    • hasmenés, magas láz esetén kiváló
    • az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol
    • méregtelenít, kifejezetten előnyös diétáknál (speciális barnarizs kúra!)
    • nagyban elősegíti a bél perisztaltikáját, miközben "takarítja" is azt
    • jótékony hatást fejt ki a magas koleszterinre, és magas vérzsírszintre
    • előnyös lehet hajhullásnál, bőrbetegségek kezelésénél
    • jó hatással van az emésztésre a bélcsatornát, nyugtatja, tisztítja
    • a diabéteszben ajánlott alacsony glikémiás indexe miatt
    • segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést
    • gluténmentes, ezért diétában alkalmazható
    • építsük be étrendünkbe fáradtság, stressz esetén is

    Hogyan készütjük el a legjobb barnarizst?

    Mindenképpen be kell áztatnunk főzés előtt. Legalább pár órára, de még jobb ha egész éjjel ázik. 2-3 vízben lemossuk, majd szobahőmérsékletű vízben hagyjuk ázni, lepje el jól a víz a rizsünket.

    A főzőedénybe az áztatólevével együtt tegyük, hogy ami a hosszú órák alatt beleázott a vízbe, ne menjen kárba. Ne sózzuk a főzés elején, csak inkább akkor, amikor félig megfőtt vagy mielőtt levennénk, és akkor is csak kevés Himalája sót használjunk. Ha kevésnek találjuk a főzővizet, öntsünk hozzá, vagy pótoljuk fövés közben. Hideg vizet soha ne öntsünk semmihez főzés közben, mert lehűti a főzőlevet és megszűnik a puhulás folyamata, némely alapanyag ilyenkor megkeményszik és nem is puhul fel rendesen.

    Másik variáció lehet, amikor tűzre téve ha felfőtt vízben a barnarizs, akkor fedővel együtt kb. 40 percre a sütőbe tesszük, és ott 120-140 fok körül tartva puhulásig hagyjuk.

    A gyors barnarizs főzési ideje kb. felére csökken, mivel  a rizsszemeket egy speciális eljárással a gyártás során bemetszik, (feltárják) minek következtében a főzési idő lerövidül.  Az értéket képező ezüsthártya ettől megmarad. Kb. 20 percre csökken a főzés ideje a normál barnarizs min 40 perces főzési ideje helyett. Kétszeres mennyiségű vizet használjunk előfőzött barnarizs esetében is.

    A barnarizs kedvenc fűszerei: a bazsalikom, majoranna, lestyán, curry, sáfrány, kakukkfű lehetnek.

    Használhatjuk rakott ételekhez a kész barnarizst, köretek kiegészítése lehet, tehetjük akár levesbetétnek.

    Érdemes tudnunk, hogy a gabonáknak a héja tartalmazza azokat az enzimeket, amik segítenek a belső szemtermés megemésztésében.

    Érdemes egyszerre nagyobb, többszörre való adag rizst kifőzni, 2-3 napig hűtőben légmentesen záródó edényben eláll. Így nem kell egy fél adagnyi rizs miatt 50 percet várnunk. Használhatjuk rakott, töltött ételekhez az így előkészített rizst.

    Dénes-Natura barnarizs kiszerelés: 500g/csomag 
  • Tömeg
    500 g/db
Webáruház készítés
Web Analytics
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.