TOP termékek

NATURA CSICSERIBORSÓ 250G

NATURA CSICSERIBORSÓ 250G
NATURA CSICSERIBORSÓ 250G

A csicseriborsó a többi hüvelyeshez képest több C-vitamint, és majdnem kétszer annyi vasat is tartalmaz.

Bővebben
486 Ft
Egységár: 1,94 Ft/g
Részletek

A csicseriborsó a többi hüvelyeshez képest több C-vitamint, és majdnem kétszer annyi vasat is tartalmaz.

Már az ókorban a görögök és a rómaiak is ismerték, és termesztették. Mi pedig újra felfedezzük, mint oly sok elfeledett hasznos táplálékunkat.

Amellett, hogy az egészséges, reformtáplálkozás egyik legkiválóbb ízforrása dióra hasonlítható ízével, változatossá tehetjük vele étrendünket.

A csicseriborsó felhasználása

  • A csicseriborsó feledésbe merült, de egyre gyakrabban kerül az asztalra főzelékként, salátákhoz, ragukhoz és levest is készítenek belőle. Egyre népszerűbb a csicseriborsókrém, az ún. humusz. Felhasználás előtt a csicseriborsót megmossuk, és legalább 8-10 órán át áztatjuk  Így csökkenni fog a  főzési ideje.
  • A zöldségfélék közül kiválóan illik hozzá a zeller, a padlizsán, a sárgarépa, a paradicsom, a burgonya és a vöröshagyma is.

Érdekesség

A csicseriborsóról a hazai irodalom 1350-ben szól először cicer borsó néven.
A régebbi korokban a csicseriborsónak köszönhetően sok ember megmenekült az éhezéstől.

Három világrészen kb. 10 millió hektáron termesztik. Afrikában, Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. Főleg azokban az országokban nagyon népszerű, ahol nehezen elérhető a húst, mert rendkívül magas a fehérjetartalma. Magyarországon sajnos nincs túl nagy hagyománya, de manapság egyre népszerűbb a háziasszonyok bevásárlólistáján.

Orosz Tünde reformszakács tippjei:

  • Mint fentebb említettem mindenképpen érdemes egy egész éjszakára beáztatni, vagy reggel indulás előtt, hogy mikor hazaérünk feltehessük főni.
  • Finom, tartalmas  leves van belőle vegyes zöldségekkel, főzelék zellerrel, és szendvicskrém melyet többféleképpen készíthetünk, hogy rá ne unjunk. Zöldséges raguba  és salátába is finom, és tápláló.
  • Mindenképpen a legegészségesebb reformételek közé sorolom magas élelmirost tartalma  és kiváló fehérje tartalma miatt is.

Zöldségragu:

  • a megmosott beáztatott csicseriborsót megfőzzük, majd hidegen sajtolt olajon curryvel párolt sárgarépához és sütőtökhöz keverjük. Barnarizshez adjuk a rizsköret dúsítására, vagy párolt hússzeletre rakjuk tálaláskor raguként. A fűszerezés lehet egyedi, ízlés szerinti.

Főzelék:

  • egy csészényi csicseriborsót áztatás után felteszünk főni egy cikk fokhagyma és egy kisebb fej vöröshagyma kiséretében. Egy gyenge zellert kockára vágva hidegen sajtolt olajon lepirítunk kockára vágva majd a csicseriborsóhoz adjuk ami félig van megfőve. Együtt készre főzzük, és 4-5 evőkanálnyi főzeléket kivéve botmixerrel pürésítve ezel sűrítjük be a főzelékünket. Ízlés szerint sózzuk, és fűszerezzük pl fehérborssal, tengeri algás fűszerkeverékkel.

Leves:

  • egy kis fej hagymát üvegesre párolunk hidegen sajtolt olajon, majd felengedjük vízzel. Beleteszünk egy csésze beáztatott csicseriborsót, egy fej hagymát héjastól megmosva, 2-3 szelet szelet zellert, 2 szél petrezselyemgyökeret,   2 szál répát karikára vágva, és 2-3 szelet karalábét. Jó tartalmas zöldséges leves legyen, sűríteni nem szükséges, tészta fölösleges bele. Tehetünk még bele friss zöldpetrezselymet, vagy zellerszárat. Vegamix fűszerrel, tengeri sóval, borssal fűszerezzük.

Receptek 

Csicseriborsó leves

40 dkg csicseriborsó, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 1 fél zeller gumó, 1 kis fej vöröshagyma, só, 0,5 dl olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöld, kevés pirospaprika, 1 tojással és 4 kanál liszttel készült csipetke, tejföl a tálaláshoz.

A borsót előző este beáztatjuk, másnap a levét leöntjük, majd 3 liter friss vízzel feltöltve tesszük a tűzre. Kisebb darabokba vágva hozzá adjuk a sárgarépát, gyökeret, zellert, vöröshagymát, majd megsózzuk. Minden hozzávalót puhára főzzük. Kevés olajon 1 kanál liszttel rántást készítünk, amihez aprított petrezselyem levelet adunk, pirospaprikával meghintjük és hideg vízzel felengedve a kész leveshez öntjük. 1 tojásból és 4 kanál lisztből csipetketésztát készítünk és ebből főzünk a levesbe csipetkét. Az elkészült levest tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Falafel

15 dkg csicseriborsó, zsemlemorzsa, szárazkenyér, vágott petrezselyem, koriander, fokhagyma, borsikafű, olaj

A csicseriborsót megfőzzük, ledaralják, ízesítjük. Annyi zsemlemorzsát és előzőleg beáztatott száraz kenyeret adunk hozzá, hogy kemény, jól gyúrható masszát kapjunk. (a kenyérből nyomkodjuk ki a vizet) Kicsit pihentetjük, kisütjük.

Csicseriborsó-fasírt

2,5 csésze jól megfőtt csicseriborsó, 1,5 csésze zsemlemorzsa, 2-3 ek. tahini (szezámkrém), 1-2 tk őrölt kömény, 1-2 tk só, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek petrezselyemzöld, 2-3 ek. olívaolaj.

A csicseriborsót ledaráljuk. A többi hozzávalóval együtt egy tálba öntjük, és jól összekeverjük. Kanállal kis golyókat formázunk belőle, olajozott tepsibe tesszük, és kissé leposra nyomkodjuk. 160-170 fokon kb. 30-40 percig sütjük.

Csicseriborsó-pástétom

25 dkg csicseriborsó, 1 fej vöröshagyma, só, Veganatura, köménymag, szerecsendió (lencséből és babból is készülhet).

A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk, majd 1 fej vöröshagymával, kevés sóval megfőzzük, hogy a leve is elforrjon. Ezután fűszerezzük. A főtt borsóba elkeverünk egy fél margarint, és összeturmixoljuk, hogy krémesebb legyen a massza.

Csicseriborsó-pástétom II.

1 csésze főtt csicseriborsó (szárazon kb. 1/2 csészényi), 1/2 tk. Jódozott tengerisó, 1 evk. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, elnyomogatva vagy préselve, 1/2 csésze nyers vagy pirított szezámmag, 1/4 csésze frissen facsart citromlé, 1/2 csésze víz a krémességhez.

Áztassuk egy éjzakára meleg vízbe a csicseriborsót, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tegyük fel főni. Amikor felforrt, ezt a vizet is távolítsuk el, és öntsük fel forró vízzel. A második főzőlébe tegyünk sót, esetleg ízlés szerint babérlevelet (1-2 levél elegendő). 10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a csicseriborsó.

Alaposan turmixoljuk el a hozzávalókat a leírtak sorrendjében, de a citrom levét apránként adagolva, kóstolgassuk a pástétomot, mert citrom és citrom között különbség van. A pástétom hűtőben 3-4 napig is eltartható.

Csicseriborsókrém

15 dkg főtt csicseriborsó, 3evőkanál őrölt napraforgómag, 3 dkg vaj, 1 evőkanál citromlé, 3 dkg pirított zabpehely, Tamari szójaszósz, 1 evőkanál pirospaprika, 1 gerezd áttört fokhagyma.

A hozzávalókat gyors fordulatszámú, késes pépesítőgéppel finom krémmé dolgozzuk el, ha szükséges egy kis folyadékkal lazítunk állagán.

Humusz

25 dkg csicseriborsó, 3 evőkanál szezámkrém (Tahini), 1-2 gerezd fokhagyma, 1/2 teáskanál tengeri só, 2 evőkanál olivaolaj, esetleg napraforgóolaj, 2 evőkanál citromlé.

Elkészítése a csicseriborsókrém szerint. Lepénykenyérrel (pita) és zöldségekkel tálaljuk.

Dénes-Natura csicseriborsó kiszerelése: 250g/csomag

Tájékoztatás

Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.

 

Adatok
Tömeg
250 g/db
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek
Hasonló termékek
Web Analytics