Bármennyi ananászt eszünk is tehát, nem kapunk a bromelin jótékony hatásából. Ezért érdekes megoldás a növény teljes kocsányának elporítása és kapszulába töltése, hogy így szedhető legyen.
Ezt az egzotikus gyümölcsfélét Kolombusz Kristóf fedezte fel 1493-ban Guadalupe szigetén. Az őslakosok "nana" néven ismerték. Hosszú ideig csak az íze miatt fogyasztották.
Az ananásznak a népi gyógyászat többféle gyógyhatást tulajdonít, nem teljesen indokolatlanul. Tápanyag azonban nincs benne sok. Egy 80 g-os ananászadag például a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi, de más vitaminokból és ásványi anyagokból nem sokat nyújt. Az ananász az érdeklődés középpontjába leginkább azért került, mert van benne egy fehérjebontó enzim, a bromelain. Hatása olyan erős, hogy az ananászültetvényeken dolgozóknak védőöltözetet viselnek, nehogy károsodjon a bőrük.
A bromelain az ananászban, különösen a szárban és a gyümölcsben fordul elő. A kereskedelmi forgalomban lévő kivonatok a szárból készülnek, bár a levelek is tartalmaznak enzimeket. Segíti az emésztés folyamatát, különösen a fehérjék felszívódását javítja, ezáltal hozzájárulhat a fogyókúra eredményességéhez. Ugyanis a fogyókúrában javasolt nagyobb mennyiségű fehérje fogyasztásának eredményesebb felszívódását teszi lehetővé.
Ananász kapszula felhasználása
- egy-egy kapszula reggel, délben és este étkezés után nagy pohár vízzel.
Ellenjavallat, mellékhatások nem ismeretesek.
Ananász kapszula felhasznált része
- porított ananász szár (ananas comosus) 400mg/kapszula (80,6%)
- 0,2% bromelain tartalomra beállítva
Arkocaps Ananász kapszula 45db kiszerelése: 45db/doboz
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.