- Újdonságok
- Akciós termékek
- Legjobb árak
- Invital akciós termékek
- Gyártók
- Betegségek lelki okai
- Reformélelmiszerek
- Bio és natúrkozmetikumok
- Fogyókúrás termékek
- Paleo, paleolit alapanyagok
- Csomagok
- Diabetikus termékek
- Bio termékek
- Étrendkiegészítők, vitaminok
- Gyógynövény és gyümölcsteák
- Sportolóknak, testépítőknek
- Öko tisztítószerek
- Egészség megőrző eszközök
- Napszeretők
- Könyvek
- Receptek
- Egészség kisokos
- Ásványi anyagok
- Fűszerek hatásai
- Vitaminok
- Egészség-ajándék
- Bemutatjuk
A-vitamin
A-vitamin
Az A-vitamin vagy más nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik.
Egyik legfontosabb funkciója a szürkületben való látás biztosítása. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Retinol hiányában nem látunk megfelelően szürkületkor. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin hiány első tünete.
A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében
A C-vitamint védi az oxidációtól, a csontképzésben a D-vitaminnal együtt hat, B-vitaminnal együtt elősegíti a szövetképzést, sebgyógyulást. Részt vesz a kalcium-, a foszfor és a cink anyagcserében.
Forrásai: pitypang, sárgarépa, paraj, petrezselyem, búzacsíra, virágpor, cékla, metélőhagyma, zsázsa, káposzta, tök, sárgadinnye, sárgabarack, őszibarack, saláta, paprika, mandarin.
Az állati eredetű A-vitamint, a retinolt az állatok mája nagy mennyiségben tartalmazza, de különböző mérgekkel együtt (hisz a máj a méregtelenítés szerve) ezért fogyasztásuk kevésbé ajánlott.
Szükséges társulásai: C-, E-, D-, és B-vitamin.